Home Fotografie Zo geven vormen in food foto’s meer energie
Zo geven vormen in food foto’s meer energie

Zo geven vormen in food foto’s meer energie

6 april 2021

In de reeks Composition in food deel ik verschillende compositietechnieken die meer energie geven aan jouw food foto’s.
Wie de E-course Food Fotografie & Styling volgt weet intussen hoe je compositietechnieken gebruikt in food fotografie.
Ook wie mijn boek ‘Pimp your Food‘ kocht is hier intussen met bekend.
In dit artikel bespreken we het gebruik vormen in food foto’s.

Vormen in food foto’s beïnvloeden de compositie. Ons oog laat zich hierdoor leiden, waardoor het onderwerp sneller duidelijk is.
Wanneer bepaalde vormen zich gaan herhalen, ga je een bepaald patroon creëren. In dit geval zijn het de ronde koekjes die de vorm bepalen. De koekjes zijn zodanig geplaatst dat het oog door het beeld geleid wordt.

 
Imperial - Receptontwikkeling + Food Fotografie

Herhaling van vormen

Herhaling heeft alles te maken met het laten weerkeren van een bepaald element in jouw foto.
Herhaling helpt een patroon te creëren waardoor het beeld interessanter wordt. Eén koekje is maar één koekje, maar meerdere koekjes vormen onmiddellijk een interessant beeld.
Patronen zijn een sterke compositietechniek in food fotografie.
Herhaling kan je bekomen door bijvoorbeeld telkens hetzelfde ingrediënt te gebruiken.

Naast de ronde koekjes hebben ook de eitjes een ronde vorm. En ook het schaaltje linksboven heeft een ronde vorm.
Een vierkant schaaltje zou de compositie uit balans halen. De aandacht zou direct gaan naar het vierkante schaaltje, omdat die vorm afwijkt van alle andere vormen.

Soorten vormen van herhaling

Er zijn verschillende vormen van herhaling.
De makkelijkste patronen zijn diegene die van nature aanwezig zijn in voedsel.
Denk maar aan de schil van een sinaasappel, de textuur van versgebakken koekjes of koffiebonen.

Vormen in food foto's

Een ander soort patroon is bijvoorbeeld een groep mensen.
Individueel is iedereen verschillend, maar wanneer je ze als een massa bekijkt, zien ze er hetzelfde uit.
Ook versgebakken koekjes zijn bijna identiek, maar als je ieder koekje afzonderlijk bekijkt, zie je duidelijke verschillen.

Vormen in food foto's

Er bestaan ook patronen die uit veel verschillende elementen bestaan, maar toch veel gelijkenissen hebben als je ze samen bekijkt.
Stel dat we een rode paprika, een aardbei, een framboos en een granaatappel samen fotograferen.
Ondanks dezelfde kleur zijn de verschillen heel groot.
Maar stel dat we nu dertig paprika’s, dertig aardbeien, dertig frambozen en dertig granaatappels allemaal door elkaar fotograferen: dan ontstaat er plotseling een rood patroon, gemaakt van verschillende vormen.

Vormen in food foto's

Doorbreek het patroon

Een patroon hoeft niet altijd een herhaling te betekenen. Te veel herhaling wordt saai, want dat is voorspelbaar.
Door een van de vruchten open te snijden, zorg je voor een verrassingseffect waardoor het beeld interessanter wordt om naar te kijken.
Het doorbreekt het eentonige patroon.
Het zorgt er ook voor dat je extra structuur toevoegt door de binnenkant van het fruit te laten zien.

Maar je hoeft niet altijd voedsel te gebruiken om een patroon te bekomen.
Leg bijvoorbeeld de nadruk op het gebruik van ronde vormen: borden, kommen, kleine kommetjes, glazen…
Bij food fotografie kan je van alles gebruiken om leidende lijnen of vormen te creëren.
Voor rechte lijnen denk ik bijvoorbeeld aan bakplaten.
Voor ronde vormen denk ik aan kleine kommetjes. 

 

Liefs,
Virginie 

NIEUW: E-course Manueel Fotograferen

Vormen in food foto's

Heb je dit al gelezen?

Laat een reactie na

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.