fbpx
Home Hapjes Witloof, peer & portobello uit de oven
Witloof, peer & portobello uit de oven

Witloof, peer & portobello uit de oven

11 januari 2018

Witloof & peer, het is een fenomenale combinatie die veel te lang geleden nog eens op het menu stond. Vorige week zag ik op de Instagram Stories van Karola’s Kitchen een recept passeren met witloof en peer. Instant goesting in dit gerecht. Heb je het ooit al eens geprobeerd? Het is zo’n zalige combinatie. Ik heb gebruik gemaakt van gemalen fenegriek en gemalen laos, specerijen die jammer genoeg nog niet zo bekend zijn bij ons. Fenegriek wordt vooral in de Indiase keuken gebruikt en smaakt een beetje zoals heel zachte mosterd. De geur doet mij persoonlijk denken aan een heel zachte curry. Laos vind je vooral terug in de Indiase en Thaise keuken. Je kan de smaak een beetje vergelijken met gember, maar dan iets frisser van smaak. Ik kocht beide kruiden vorige week online bij Pit&Pit en ik kon niet wachten om ze zelf uit te testen. Hieronder lees je hoe je het recept witloof, peer & portobello uit de oven in een handomdraai klaarmaakt.

 

Zo maak je witloof, peer & portobello uit de oven

Verwarm de oven op 200 graden, boven-en onderwarmte ovenstand. Bekleed een bakplaat met bakpapier en zet aan de kant. Verwijder eventueel de buitenbladeren van het witloof indien deze er niet meer goed uitzien. Haal vervolgens het bruine voetje weg met een mesje en snijd het witloof in de lengte in 4 gelijke delen. Verspreid over de bakplaat en besprenkel met olijfolie, grof zeezout, cayennepeper en gemalen fenegriek en wrijf goed in. Plaats gedurende 10 minuten in de oven.

Snijd de portobello in schijfjes terwijl het witloof bakt. Besprenkel met olijfolie en gemalen laos en wrijf goed in. Leg de portobello bij het witloof wanneer de eerste tien minuten baktijd verstreken zijn. Stel de timer opnieuw in op 10 minuten. Snijd intussen de peer in de lengte tot je lange dunne repen bekomt, maar ook niet te dun. Leg de reepjes peer bij het witloof en portobello wanneer de tweede 10 minuten baktijd verstreken zijn. Strooi eveneens de amandelschilfers over het witloof, de portobello en peer. Bak tot slot nog eens 5 à 10 minuten, tot de amandelschilfers lichtjes bruinen.

Haal uit de oven en besprenkel met wat honing. Werk tot slot af met enkele takjes platte peterselie, wat grof gehakte amandelen en feta. Serveer de onmiddellijk. Eet smakelijk! De ingrediëntenlijst en het printbare recept kan je onderaan het blogartikel vinden.

 

Nog meer kookinspiratie

Van al dat praten over eten zou je nog meer honger krijgen. Feta kan ik de laatste tijd enorm appreciëren. Er staan dan ook meerder recepten online met feta zoals het recept feestelijke salade, watermeloen-feta salade deluxe, gevulde zoete aardappel, aubergine rolletjes en vegetarische rode biet burger.
Net zoals ik dol op peer uit de oven? Dan zal je ook dol zijn op de vijgen galette met schijfjes peer.
Amandelen zijn noten die ik geregeld verwerk ik gerechten. Denk maar aan zelfbereide amandelmelk, amandelbrownie en chocolade bananenbrood.

 

Liefs,
Virginie



Volg A Spoonful of Happiness op de voet via Facebook en Instagram

Witloof, peer & portobello uit de oven

Witloof, peer & portobello uit de oven

Witloof, peer & portobello uit de oven

Print dit recept

Ingrediënten

  • 2 stronken witloof
  • 1 Conference peer
  • 1 portobello
  • een snufje grof zeezout
  • een snufje cayennepeper
  • een snufje gemalen laos
  • een snufje fenegriek
  • 1 eetlepel olijfolie
  • een handje amandelschilfers
  • een handje amandelen
  • twee handjes platte peterselie
  • 50 gram feta
  • 1 eetlepel honing

Instructies

  1. Verwarm de oven op 200 graden, boven-en onderwarmte ovenstand.
  2. Bekleed een bakplaat met bakpapier en zet aan de kant.
  3. Verwijder eventueel de buitenbladeren van het witloof indien deze er niet meer goed uitzien. Haal het bruine voetje weg en snijd het witloof in de lengte in 4 gelijke delen.
  4. Verspreid over de bakplaat en besprenkel met olijfolie, grof zeezout, cayennepeper en gemalen fenegriek. Wrijf goed in. Plaats gedurende 10 minuten in de oven.
  5. Snijd de portobello in schijfjes. Besprenkel met olijfolie en gemalen laos. Wrijf goed in.
  6. Leg de portobello bij het witloof wanneer de eerste tien minuten baktijd verstreken zijn. Stel de timer opnieuw in op 10 minuten.
  7. Snijd de peer in de lengte tot je lange dunne repen bekomt.
  8. Leg de reepjes peer bij het witloof en portobello wanneer de tweede 10 minuten baktijd verstreken zijn. Strooi eveneens de amandelschilfers over het witloof, de portobello en peer.
  9. Bak tot slot nog eens 5 à 10 minuten, tot de amandelschilfers lichtjes bruinen.
  10. Haal uit de oven en besprenkel met wat honing.
  11. Werk tot slot af met enkele takjes platte peterselie, wat grof gehakte amandelen en de feta. Serveer onmiddellijk.

Heb je dit al gelezen?

2 reacties

Avatar
Titia 21 januari 2018 - 12:17

Hallo Virginie, dit lijkt me een heerlijk recept. Maar heb je misschien nog een suggestie wat je hier nog bij zou kunnen eten zodat het een volledige maaltijd is? (geen vlees!).
Ik ben benieuwd en vast bedankt voor een reactie.
Groetjes, Titia

Reply
Virginie
Virginie 21 januari 2018 - 13:24

Hi Titia,
In de zomer serveer ik vaak een salade voor erbij omdat ik dan meer nood heb aan lichtere maaltijden. Je kan het ook perfect combineren met bijvoorbeeld volkoren bulgur, rijst of quinoa. Ook kikkererwten, bonen en linzen zijn heel voedzaam. Je kan ook extra groenten toevoegen zoals bijvoorbeeld prei of venkel. Ik heb de gewoonte om vaak nog wat noten en zaden toe te voegen aan mijn maaltijd. Als je nog vragen hebt hoor ik het graag.
Nog een fijn weekend toegewenst!
Liefs,
Virginie

Reply

Laat een reactie na

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.