Home Warme gerechten Wijting met tomatenrijst en venkel
Wijting met tomatenrijst en venkel

Wijting met tomatenrijst en venkel

7 februari 2019

 

Het is lang geleden dat ik nog eens een recept heb gedeeld met vis. Vandaag staat wijting op het menu, die trouwens uitgeroepen is tot de vis van het jaar 2019. Omdat de wijting zeer zacht is van smaak kan je de vis perfect combineren met deze krachtige tomatensaus met venkel. De combinatie zal de vis wat boven zichzelf laten uitstijgen.

Verwijder nooit het vel van de wijting, het vel houdt het visvlees namelijk mooi samen. Indien mogelijk, gebruik de volledige vis in plaats van de filet, want vis smaakt altijd beter wanneer op de graat bereid. Aangezien ik een ik-ga-stikken-in-de-graatjes-fobie heb laat ik de vis reeds fileren in de vishandel. De graatjes van de vis zijn sedert mijn kindertijd al een dingetje dus ik vermoed dat dit ook zo zal blijven 😉

 

 

Zo maak je de wijting met tomatenrijst en venkel

Verhit wat vetstof in een kookpot en stoof de ui samen met de knoflook, gember en venkel. Voeg de gevogeltefond samen met de rijst en tomatenblokjes toe van zodra de venkel wat zachter wordt. Kruid met sumak, zeste van limoen, harissa en gerookte paprikapoeder. Laat pruttelen tot de rijst gaar is.

Kruid de wijting met peper en zout. Verhit wat vetstof in een pan en bak de wijting op de velkant. Het vel houdt de malse filets mooi samen bij elkaar bij het omdraaien in de pan. Draai de wijting om na 2 minuten en draai het vuur uit. Bak nog zo’n twee minuten en serveer onmiddellijk.

Schep de tomatenrijst met venkel op een bord en dresseer de vis op de tomatenrijst. Werk eventueel af met wat limoensap en verse kruiden. Smakelijk!

 

Lees ook:  Pizza courgette, prei & geitenkaas met venkelzaad,  Vegan spaghetti linzen bolognese,  Pittige tomatenpasta burrata & oregano en   Shakshuka met aubergine.

 

Disclaimer: dit recept werd ontwikkeld voor Lacroix.

 

Liefs,
Virginie



Volg A Spoonful of Happiness op de voet via Facebook en Instagram

 

Wijting met tomatenrijst en venkel

 

Wijting met tomatenrijst en venkel

Print dit recept

Ingrediënten

  • 200 ml gevogeltefond (ik gebruik deze fond)
  • 2 dubbele filets van wijting met vel
  • 1 witte ui, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel gember, geraspt
  • 1/2 venkel, in reepjes
  • 125 gram rijst
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 1 koffielepel sumak
  • zeste van 1/4 limoen
  • 2 koffielepels harissa (ik gebruik dit merk)
  • 2 koffielepels gerookte paprikapoeder (ik gebruik dit merk)
  • vetstof, om te bakken
  • verse kruiden, om af te werken (optioneel)

Instructies

  1. Verhit wat vetstof in een kookpot en stoof de ui samen met de knoflook, gember en venkel.
  2. Voeg de gevogeltefond samen met de rijst en tomatenblokjes toe van zodra de venkel wat zachter wordt.
  3. Kruid met sumak, zeste van limoen, harissa en gerookte paprikapoeder. Laat pruttelen tot de rijst gaar is.
  4. Kruid de wijting met peper en zout.
  5. Verhit wat vetstof in een pan en bak de wijting op de velkant. Het vel houdt de malse filets mooi samen bij elkaar bij het omdraaien in de pan. Draai de wijting om na 2 minuten en draai het vuur uit. Bak nog zo’n twee minuten en serveer onmiddellijk.
  6. Schep de tomatenrijst met venkel op een bord en dresseer de vis op de tomatenrijst. Werk eventueel af met wat limoensap en verse kruiden. Smakelijk!

Heb je dit al gelezen?

Laat een reactie na

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.