Home Travel & Hotspots Weidegang Campina
Weidegang Campina

Weidegang Campina

2 mei 2019

In de supermarkt gooi ik vaak een pot yoghurt of melk van Campina in de kar zonder erbij stil te staan welke arbeid er kruipt in het vervaardigen van dit product. Vanwaar komt hun melk nu eigenlijk precies? Dat mocht ik samen met nog enkele andere bloggers ontdekken op 1 mei want we waren uitgenodigd door Campina op de boerderij van Guy en Lieve. Het was een zeer leerrijke en fijne namiddag die ik graag met jullie deel.

.

Campina = kwaliteit

Al 23 jaar lang zijn Guy en Lieve dagelijks bezig met hun koeien. Intussen zijn er 65 koeien op de boerderij, deze koeien leveren per dag 27 tot 30 liter melk. Dat is toch zot veel?!  Zo komen ze per jaar aan een hoeveelheid van 550.000 tot 600.000 liter. Holy cow!

Om de de twee dagen komt de vrachtwagen van Campina 3000 liter melk ophalen. Die is dan ook van de hoogste kwaliteit en verdient het kwaliteitslabel van Weidemelk. Dit latel krijgen ze alleen als ze zich aan de aandachtspunten van Campina’s richtlijnen houden (de koeien moeten minstens 6 uur per dag in de wei staan, gedurende 120 dagen per jaar).

 

Weidegang Campina

Weidegang Campina

Weidegang Campina

.

Kieke-boeeeeee

We kregen eerst een rondleiding op de boerderij. De koeien waren zeer nieuwsgierig naar onze aanwezigheid. Echte Curieuzeneuzemosterdpotten! Af en toe slaagden ze er dan ook in om met hun lange tong ‘kusjes‘ te geven aan ons.
Zo’n likje van een koe is toch klein beetje een ander gevoel dan een likje van mijn Chihuahua Louis 😉

We passeerden ook langs de zwangere koeien en kregen enkele kalfjes, een kalfje die nog maar net geboren was, schaapjes en geitjes te zien. Nadien kregen we een woordje uitleg over hoe de koeien precies gemolken worden. Heel interessant!

 

Weidegang Campina

Weidegang Campina

Weidegang Campina

Weidegang Campina

Weidegang Campina

.

Run, Forrest, Run!

En dan was het eindelijk zover! De koetjes mochten na een lange winter op stal eindelijk terug naar de weide. Al huppelend, springend en dansend renden de koeien zo snel als ze konden naar de weide! Freeeeedooooooom! Echt heel leuk om mee te maken, ik kreeg zelfs kippenvel op dat moment!

 

Weidegang Campina

Weidegang Campina

Weidegang Campina

Weidegang Campina

.

Duurzaamheid

Guy & Lieve hebben knotwilgen rondom de weides, en onderhouden die zelf. De knotwilgen zijn nodig voor, aan de ene kant het nodige groen, en aan de andere kant de resten van de meststoffen op te vangen, zodat ze niet wegvloeien naar het grondwater. Ze hebben in totaal een grond van 45 hectare groot, dat zijn 90 voetbalvelden voor de koeien om in vrij rond te lopen!

Als het gaat om energie doen ze ook een flinke inspanning om zelf energie op te wekken en zo weinig mogelijk te verspillen. 90% van de verlichting bij Guy & Lieve zijn LED-lichten, dus alle TL-lampen zijn ongeveer vervangen. Ze hebben 130 zonnepanelen die 20.000 kW (kilowatt) produceert van de 30.000 kW die ze nodig hebben om hun werk te doen.

Voor productie van groenvoeder en eigen krachtvoeder produceren zelf de granen. Guy & Lieve proberen zelf eiwitten te produceren met lokale vlinderbloemigen i.p.v. al het voer in te voeren vanuit Latijns-Amerika, wat voornamelijk soja is. Daardoor kunnen ze 2 kilogram soja per dag recupereren.

Guy & Lieve recupereren hun eigen water en warmte. Die warmte recupereren ze met warmte van de melkkoeling. Hoe gaat dit in zijn werk? De melkkoeling zorgt voor gas die verbrand wordt, die verbranding zorgt voor warmte en daarmee warmen ze het water op in de verwarmingsketels.

.

Boerderijdagen

Goed nieuws!

Tijdens de Boerderijdagen op 1 & 2 juni kan je gratis de boerderij bezoeken! Er zijn veel super toffe en leerzame spelletjes voor de kleintjes en nevenactiviteiten voor de volwassenen! Ik vond het alvast geweldig! Meer informatie vind je op de website van Campina. Klik HIER om doorverwezen te worden naar de website.

Nogmaals een dikke merci aan Campina, Guy & Lieve en Parlez voor de fijne dag!

Weidegang Campina

 

Liefs,
VirginieVolg A Spoonful of Happiness op de voet via Facebook en Instagram

Heb je dit al gelezen?

Laat een reactie na

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.