Home Fotografie Wat zijn leidende lijnen in foodfotografie?
Wat zijn leidende lijnen in foodfotografie?

Wat zijn leidende lijnen in foodfotografie?

8 april 2021

In de reeks Composition in food deel ik verschillende compositietechnieken die meer energie geven aan jouw food foto’s.
Wie de E-course Food Fotografie & Styling volgt weet intussen hoe je compositietechnieken gebruikt in food fotografie.
Ook wie mijn boek ‘Pimp your Food‘ kocht is hier intussen met bekend.
De bedoeling van compositietechnieken is net om het te laten lijken alsof er geen technieken gebruikt zijn.
In dit artikel bespreken we leidende lijnen in foodfotografie. 

Leidende lijnen

In de westerse wereld lezen we van links naar rechts.
Dat betekent dat onze ogen van nature gewend zijn om teksten en afbeeldingen zo te bekijken. 
Er zijn altijd bepaalde lijnen in een foto die overheersen. Denk maar aan architectuurfoto’s.

Maar hoe gebruik je lijnen in food fotografie? Je kan gebruikmaken van rechte, schuine en kromme lijnen.
Schuine lijnen laten de ogen van de kijker op een natuurlijke manier door de foto lopen. Lijnen kunnen zowel worden gevormd door gerechten als door bijbehorende props.

De bedoeling van leidende lijnen is dat het oog van de kijker naar de hoofdrolspeler geleid wordt.
In bovenstaande foto geven de vorken duidelijk de leiding.

Je kan verschillende objecten gebruiken om leidende lijnen met te creëren zoals bestek, chopsticks of een garde. Maar ook ingrediënten kunnen leidende lijnen vormen in een foto. Denk maar aan bijvoorbeeld droge spaghetti. Ook een spoor van kruimels kan een leidende lijn zijn. Wees daar zelf creatief in en voel zelf aan wat natuurlijk aanvoelt.

Liefs,
Virginie 

NIEUW!
E-course Manual Mode Made Simple -> Leer manueel fotograferen op een heel eenvoudige manier. 

Heb je dit al gelezen?

Laat een reactie na

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.