Home Fotografie Wat is de horizonlijn in foodfotografie?
Wat is de horizonlijn in foodfotografie?

Wat is de horizonlijn in foodfotografie?

9 april 2021

In de reeks Composition in food deel ik verschillende compositietechnieken die meer energie geven aan jouw food foto’s.
Wie de E-course Food Fotografie & Styling volgt weet intussen hoe je compositietechnieken gebruikt in food fotografie.
Ook wie mijn boek ‘Pimp your Food‘ kocht is hier intussen met bekend.
In dit artikel bespreken we het gebruik van de horizonlijn in foodfotografie.

De horizonlijn

Wanneer je fotografeert vanuit 45° of 0°, dan krijg je vaak te maken met een horizonlijn. Wanneer een horizontaal en verticaal oppervlak elkaar raken, ontstaat er een horizonlijn. Bij food fotografie is dat in de meeste gevallen waar de ondergrond en de achtergrond elkaar raken. De horizonlijn kan best dominerend zijn in food foto’s.
Daarom probeer ik ze altijd te breken met verschillende props, om de aandacht weg te nemen.

Horizonlijn in foodofotografie

Probeer de horizonlijn altijd op de onderste of bovenste lijn van het raster te plaatsen.
Wanneer je ze in het midden van de foto plaatst, voelt de foto namelijk niet in balans.

Op bovenstaande foto staat de horizonlijn op de bovenste lijn van het raster.
De horizonlijn wordt gebroken door het tweede glas en het potje met verse kruiden. Zo valt de horizonlijn minder op.

Zorg er ook voor dat de horizonlijn altijd recht is. Wie met camera en statief werkt, kan via de digitale waterpas de camera juist positioneren. Wie met een smartphone fotografeert, richt zich best op de bovenste of onderste lijn van het raster.
Loopt die gelijk? Dan zit je hoogstwaarschijnlijk goed. Blijkt achteraf dat de horizonlijn toch niet volledig recht staat?
Dan kan je de foto rechttrekken in een fotobewerkprogramma zoals Snapseed of Lightroom.

 

Liefs,
Virginie 

NIEUW!
E-course Manual Mode Made Simple -> Leer manueel fotograferen op een heel eenvoudige manier.

Heb je dit al gelezen?

Laat een reactie na

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.