fbpx
Home Hapjes Vijgen Galette
Vijgen Galette

Vijgen Galette

30 september 2017

De herfst is officieel in het land dus tijd voor een galette, een vijgen galette! Na 9 dagen vakantie in het zonovergoten eiland Tenerife kan het verschil niet groter zijn. Mijn tuin onderging een ware metamorfose en straalt nu een warme gloed uit van rood, geel, bruin, oranje en hier en daar nog een heel klein beetje groen. Fascinerend hoe op 9 dagen tijd de natuur zo’n veranderingen kan ondergaan. Ik hou van elk seizoen want elk seizoen heeft echt wel zijn charmes maar ik ben nu eenmaal een zonnekind en regen behoort niet tot mijn favoriete top 10. Ook niet tot mijn favoriete top 100.

 

Kinderlijke vreugde

Vrijdag reed ik tijdens mijn middagpauze naar huis en dan rijd ik altijd langs een laan met prachtige bomen die momenteel gehuld zijn in spectaculaire gele tot dieprode herfstkleuren. Op het moment dat ik de straat inreed begon het wat heviger te waaien en op dat moment besloten alle bomen samen om hun prachtige kleurenpracht los te laten en overal dwarrelden warm gekleurde bladeren naar beneden. Een kleurrijke sneeuwbui als het ware. Wat een prachtig spektakel om te zien. Voetgangers, fietsers en automobilisten gingen spontaan stilstaan om foto’s en filmpjes te maken van dit prachtig stukje herfst in al zijn glorie. Op de toeschouwers hun gezicht kwam kinderlijke vrolijkheid tevoorschijn en heel eventjes was het helemaal stil. Aaaaaah, heerlijk zo’n momentjes.

 

Vijgen

Nu de herfst in het land is moeten we jammer genoeg van heel wat lekkere vruchten afscheid nemen en helaas zal ook de vijg binnenkort uit de winkelrekken verdwijnen. Vijgen vind ik persoonlijk één van de mooiste vruchten die er bestaan.
Na de meer dan geslaagde hartige tomaten galette ben ik in een fase waarin ik geen genoeg kan krijgen van galettes, in alle vormen, geuren en kleuren. En nu de herfst officieel zijn intrede heeft gedaan gaat er niets boven een hartverwarmende galette. De combinatie peer, geitenkaas, vijgen en gekarameliseerde ui is to-die-for! Het karameliseren van ui is een werkje van geduld maar dat is het zo waard!

 

Zo maak je het

Snijd de ui in ringen. Verhit vetstof in een pan en stoof de ui. Verminder het vuur zodat de ui niet kan aanbranden. Het karameliseren duurt makkelijk 30 minuten. Draai het vuur op een lage pit en doe intussen de overige voorbereidingen. Schep de uien tussendoor geregeld om. De gekarameliseerde ui is klaar wanneer de ui goudbruin is en een heerlijke zoete smaak heeft.

Verwarm de oven op 200 graden. Prik met een vork enkele gaatjes in de bodem van het bladerdeeg. Snijd de vijgen en peer in schijfjes. Bestrijk de bodem van het bladerdeeg met de zachte geitenkaas. Blijf ongeveer 2 cm van de rand. Verdeel de plakjes verse vijg en peer over de bodem. Werk af met de gekarameliseerde ui. Plooi de randen naar binnen en bestrijk met olijfolie. Bak 20 à 30 minuten, tot de vijgen galette goudbruin ziet. Snijd tot slot in spiesjes en serveer warm. Smakelijk! De ingrediëntenlijst en het printbare recept vind je onder de foto’s terug.

 

Liefs,
Virginie



Volg A Spoonful of Happiness op de voet via Facebook en Instagram

Vijgen Galette

Vijgen Galette

VIJGEN GALETTE

Print dit recept

Ingrediënten

1 kant-en-klare bladerdeeg
100 à 150 gram zachte geitenkaas
2 rijpe verse vijgen
1 rijpe peer
1 grote witte ui
kokosolie, om te bakken

Instructies

  1. Snijd de ui in ringen.
  2. Verhit vetstof in een pan en stoof de ui. Verminder het vuur zodat de ui niet kan aanbranden. Het karameliseren duurt makkelijk 30 minuten. Draai het vuur op een lage pit en doe intussen de overige voorbereidingen. Schep de uien tussendoor geregeld om. De gekarameliseerde ui is klaar wanneer de ui goudbruin is en een heerlijke zoete smaak heeft.
  3. Verwarm de oven op 200 graden.
  4. Prik met een vork enkele gaatjes in de bodem van het bladerdeeg.
  5. Snijd de vijgen en peer in schijfjes.
  6. Bestrijk de bodem van het bladerdeeg met de zachte geitenkaas. Blijf ongeveer 2 cm van de rand.
  7. Verdeel de plakjes verse vijg en peer over de bodem.
  8. Werk af met de gekarameliseerde ui.
  9. Plooi de randen naar binnen en bestrijk met olijfolie.
  10. Bak 20 à 30 minuten, tot de vijgen galette goudbruin ziet. Snijd tot slot in spiesjes en serveer warm. Smakelijk!
Fig Galette - Vijgen Galette

Heb je dit al gelezen?

Laat een reactie na

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.