Home Dessert Tips voor een smakelijke kaasschotel
Tips voor een smakelijke kaasschotel

Tips voor een smakelijke kaasschotel

1 februari 2019

 

Mijn intense liefde voor een gezellige kaasavond zorgt ervoor dat ik altijd nieuwe kazen wil ontdekken. En hoe meer ze stinken, hoe liever ik ze eet. Sorry not sorry.

Ik weet niet hoe jij erover denkt maar een kaasschotel beschouw ik als veel meer dan uitsluitend wat kazen en vleeswaren op een bord gooien met wat crackers of brood erbij. Sure, daar is helemaal niets mis mee. Maar door een paar kleine extra’s maak je er direct een feest van. Met een beetje planning stel je een verrukkelijke kaasplank samen.
Vind jij het ook zo fijn om gasten te ontvangen? Loooove it! Maar soms is het een gedoe om een hele dag in de keuken te staan, heen en weer te rennen en jezelf voorbij te lopen. Ik verkies tijd doorbrengen met mijn gezelschap, want tenslotte komen ze voor jou, toch? Misschien ook wel een heel klein beetje voor jouw kook- en organisatietalent maar toch vooral voor jou. Dan is een kaasavond toch de perfecte optie? Ik deel enkele weetjes en tips met jullie om een geslaagde kaasschotel samen te stellen.

 

De kunst is om de ogen van jouw gasten te voeden en hun eetlust op te wekken.

 

Tips voor een smakelijke kaastafel

 

 

Voor welke kazen kies je?

Ik koop kaas het liefst in een kaasspeciaalzaak zoals bijvoorbeeld het Mekka van de Kaas in Gent. Hier hebben ze gemiddeld 350 kazen in huis, niet slecht hé? Wel niet zo goed voor de eeuwige twijfelaars onder ons. Kiezen is altijd verliezen in dit geval.

Maar ook in de supermarkt kan je een grote verscheidenheid aan kazen terugvinden die net iets verder gaan dan de klassieke kazen zoals mozzarella of cheddar. Er heerst nog steeds het idee dat een kaastafel voor een groep(je) best prijzig is. Maar hoe duur je het maakt bepaal je tenslotte zelf. Een geweldige kaastafel hoeft helemaal niet duur te zijn om er indrukwekkend uit te zien en te proeven. Eerst en vooral hoef je geen 20 verschillende soorten kaas te voorzien. Kies voor enkele klassiekers die iedereen kent en enkele ‘speciallekes’ voor de durvers.

Varieer tussen verse, zachte, halfharde, harde en blauwe kazen. Er bestaat ook kaas op basis van schapenmelk of geitenmelk. Voorzie ongeveer 175 tot 200 gram kaas per persoon, dat is meer dan voldoende. Tenslotte eet je ook brood en andere lekkernijen.

  • verse kaas: Senteurs d’ Automne,
  • zachte kaas: Antwerps Pikantje, Brugse Blomme, Damse Brie, Gentse Keizer,…
  • halfharde kaas: Watou, Passendale, Orvalkaas, Chimay,…
  • blauwe kaas: Pas de Bleu, Bleu des Moines, Bleu Gourmet,…
  • harde kaas: Comté, Herbie, Oud Brugge, Nazareth,…

 

Tips voor een smakelijke kaastafel

 

Comté

Comté is een Franse kaas die geproduceerd wordt in het hart van het Jura-massief, een middelhoog gebergte dat zich uitstrekt over de Jura, de Doubs en de Ain. Typisch voor deze regio is de ongerepte natuur, uitgestrekte plateaus omringd door wouden, rivieren, groene valleien en weiden met een ongekende rijkdom aan bloemen en planten.

Sinds 1958 draagt Comté het AOC-label (Appellation d’Origine Contrôlée) en sinds 1996 het AOP-label (Appellation d’Origine Protégée), die beiden overeenstemmen met welomschreven en nauwkeurige productiecriteria, vastgelegd bij decreet.

De melk voor de Comté is afkomstig van ruim 3.000 familiale boerderijen die aan extensieve landbouw doen. De volgende stappen in het productieproces vinden plaats in zowat 170 artisanale kaasmakerijen, de zogenaamde ‘fruitières’. Een Comté rijpt gemiddeld gedurende 4 maanden (wettelijk minimum) tot 12, 15, 18 en zelfs 24 maanden. Na afloop heeft elke Comté een eigen persoonlijkheid ontwikkeld met een specifieke textuur, kleur en unieke smaak.

Een comté mag met andere woorden niet ontbreken bij een kaasschotel. Iedere supermarkt heeft zeker twee à drie verschillende soorten comté in hun assortiment dus je zal er altijd wel eentje vinden.

 

Tips voor een smakelijke kaastafel

 

Wat serveer ik nog naast kaas?

Brood

Uiteraard heb je lekker brood nodig. Brood neutraliseert en brengt de sterkste smaken in evenwicht. Kies voor een selectie brood, inclusief gesneden stokbrood, broodstokjes en crackers in alle verschillende vormen en formaten. Ook rozijnenbrood en notenbrood zijn onmisbaar bij een kaasplank. Blauwe schimmelkaas en rozijnenbrood is trouwens een heerlijke combinatie. Het is altijd fijn om te variëren met de smaken en texturen van het brood en de kaas. Vergeet zeker niet om wat lekkere hoeveboter op tafel te zetten!

 

Fruit

Met alleen maar kaas en brood gaan we niet ver komen. Probeer te werken met verschillende kleuren en texturen. Fruit zorgt voor verfrissing aan de kaastafel en in de mond. Kies voor een seizoensfruit dat kleur brengt op tafel. Heel wat fruit kan je combineren met kaas. Denk maar aan druiven, blauwe bessen, braambessen, frambozen, bloedappelsien, passievrucht, appels, peren, kiwi, granaatappelpitjes, verse vijgen…
Of maak een salade met rucola, veldsla, walnoten en vijgen zoals hieronder op de foto. Maak een dressing op basis van balsamico et voila.

 

Tips voor een smakelijke kaastafel

 

Zoete conserven

Kies voor enkele zoete conserven zoals honing, scherpe chutneys en pittige mosterd. Indien je tijd hebt zijn gekarameliseerde uien ook altijd een goed idee.

Plaats in iedere pot chutney of confituur een lepeltje. In de iets meer gespecialiseerde supermarkten kan je hele leuke combinaties vinden. Zo kocht ik onlangs chutney van bloedappelsien, gekruide mango, vijgen & porto en tot slot perzik & meloen.

 

Tips voor een smakelijke kaastafel

 

Wijn en bier

Wijn en kaas, het is een combinatie die iedereen kent. Zachte kazen passen bij zachte wijnen, sterke kazen bij sterke wijnen. Dat is alvast makkelijk om te onthouden. Een beaujolais, Grenache of pinot noir passen goed bij een zachte kaas. Witte wijn is eigenlijk een betere optie. Een sauvignon blanc, riesling of chardonnay zal passen bij zowel zachte als harde kazen. Een Sauterne is dan weer perfect voor een blauwe kaas.

Maar naast wijn kan je ook bier serveren. Bij zachte kazen horen lichte biertjes die wat fruitig en kruidig zijn. Hoe lichter de kaas, hoe lichter het biertje. Kies je voor een heel sterke kaas? Drink dan eens een trappist of een ander speciaal bier. Voor charcuterie kies je beter voor een zwaar, zoet en laag bitter bruin of blond bier.
Nazareth gaat bijvoorbeeld goed samen met een Westvleteren. Kies voor de Gentse Strop bij Brugse Blomme. Bij Chimay-kaas drink je een donkere of blonde Chimay. Een Pas de Bleu past dan weer goed samen met een kriek of frambozenbiertje.

 

 

Tips om te serveren

    • Leg de stinky-socks-kazen op een apart bord zodat het geen delicate producten kan overheersen.
    • Gebruik voor iedere kaas een apart mes. Een botermesje kan perfect voor zachte kazen. Voor harde kazen zal je al eerder een snijmes nodig hebben.
    • Haal een uur voor het serveren de kaas uit de koelkast. Hierdoor zullen meer smaken vrijkomen.
    • Voorzie de kazen van naamkaartjes. Misschien kan je ook kort de smaak van iedere kaas beschrijven, dat geeft jouw gasten een beter idee over wat ze kunnen verwachten.
    • Kies voor een leuke houten snijplank of een marmeren blad om de kazen en fijne vleeswaren te presenteren.

 

The poets have been mysteriously silent on the subject of cheese.

 

 

Tips voor een smakelijke kaastafel


WINACTIE

Maak kans op een mand gevuld met lekkers ter waarde van 100€. Deelnemen doe je zo:

Facebook

  1. Volg A Spoonful of Happiness
  2. Volg Comté
  3. Tag de grootste kaasliefhebber die je kent

 

Instagram 

  1. Volg A Spoonful of Happiness
  2. Volg Comté
  3. Tag de grootste kaasliefhebber die je kent

 

De winnaar wordt bekend gemaakt op zondag 10 februari 2019. Succes!

 

(In deze mand zit: 1 x mandje, 1 x houten plank, 1 x mesje, 1 x Comté 12 maanden gerijpt, 1 x Comté 6 maanden gerijpt, 1 x Comté met rauwe melk, 1 x Comté in sneetjes, 1 pakje Proscuitto Crudo, 1 pakje Coppa, 1 x Tripel Karmeliet, 1 x Duvel Tripel Hop, 1 x Affligem Blond, 1 x rode wijn, Barbera D’Alba, 1 x witte wijn, Bourgogne, 1 x chutney gekruide mango, 1 x chutney vijgen & porto, 1 x crackers met olijven, 1 x crackers met rozemarijn & tijm, 1 x crackers rustique, 1 x crackers natuur, 1 x doosje notenmengeling, 1 x notenbrood, enkele vijgen en enkele rode druiven.)

Tips voor een smakelijke kaastafel

 

Liefs,
Virginie



Volg A Spoonful of Happiness op de voet via Facebook en Instagram

Heb je dit al gelezen?

25 reacties

Avatar
Van den Eynde Stefanie 7 februari 2019 - 12:53

Bedankt voor de smakelijke tips 🙂 mooi artikel! Dit doet mij direct watertanden 🙂

Reply
Avatar
Davina van Belle 7 februari 2019 - 12:55

Hmm ik krijg al zin!!

Reply
Avatar
cindy van ingelgem 7 februari 2019 - 13:30

heerlijk!
Wat ook lekker is is een roggeverdomme erbij.

Reply
Avatar
Christine Claeys 7 februari 2019 - 14:16

Zalig lekker , heerlijk om mijn ventje te kunnen verwennen

Reply
Avatar
Elodie Troccaz 7 februari 2019 - 15:57

Dit doet mij direct watertanden

Reply
Avatar
Lien 7 februari 2019 - 16:21

Heel mooie en lekkere tips. Ik probeer van mijn kaasschotel ook elke keer een plaatje te maken, maar bij het zien van de schijfjes bloedappelsien heb ik weer nieuwe ideetjes. Ook het slaatje met sla en vijgen is een streling voor het oog. Ik zit hier al te slikken van de goesting!

Reply
Avatar
Amy 7 februari 2019 - 16:28

Ooooh ik ben dol op kaas! Ziet er heerlijk uit 🙂 .

Reply
Avatar
De Nil Katrien 7 februari 2019 - 19:00

Super, de grootste kaasliefhebber die ik ken? Dirk Van Nieuwenhove

Reply
Avatar
Francine 7 februari 2019 - 19:38

Jaaaa! Kaas, kaas ( en natuurlijk alle andere goodies ! ? it )
Liefs uit Holland

Reply
Avatar
Stefanie Depreitere 7 februari 2019 - 22:05

Mmmmmm, alleen al voor de chutneys!
Geen lekker zelfgemaakt chutney gerechtje voor dabei? 😀

Reply
Avatar
Cathy 7 februari 2019 - 23:08

Het oog wil uiteraard ook wat. De presentatie en de schikking is daarom ook heel belangrijk. Een fijn gezelschap maken het kaasmoment compleet.

Reply
Avatar
Zutterman Gina 7 februari 2019 - 23:30

Mijn grootste kaasliefhebber is Nico Herssens ,? die kan genieten van een kaasplank met noten en fruit,een lekker vers brood en een aangepast biertje of wijn erbij…dit kan de tong strelen zeker een aanrader hier ?????

Reply
Avatar
De kimpe katrien 7 februari 2019 - 23:36

Weer ideetjes opgedaan om het nog lekkerder te make.

Reply
Avatar
elisabeth maria martina 8 februari 2019 - 09:56

wat een geweldig gebaar
verras me maar met dit heerlijke exemplaar
#duimenmaar

Reply
Avatar
Conny 8 februari 2019 - 20:44

Geiten kaas met honing en walnoten en feta kaas zijn een paar van mijn favorieten

Reply
Avatar
Juffertje in het Groen 8 februari 2019 - 23:49

Mmm… Een uiterst smakelijk artikel. Mijn smaakpapillen worden al enthousiast. Elk jaar organiseer ik een kerstlunch op school: een XXL-versie van een kaasschotel. En die wordt steeds met veel goesting verorberd door mijn collega’s. Dankjewel voor je tips! Ik neem ze mee voor mijn volgende feestje. ?

Reply
Avatar
Ann Van Eenaeme 9 februari 2019 - 07:15

Heerlijk! Zéér veel smakelijke tips die ik zeker ga gebruiken.

Reply
Avatar
Ingrid 9 februari 2019 - 08:59

Wat een heerlijke foto’s en smakelijke ideeën allemaal! Ik moet toegeven dat ik in het verleden vooraf samengestelde kaasplanken kocht, maar dit artikel heeft me overtuigd om bij mijn volgende kaasavond zelf eentje maken. Bedankt voor de goeie tips! ?

Reply
Avatar
Laura claerbout (foodie Gent) 9 februari 2019 - 09:46

Super leuk artikel, met veel tips die ik snel eens in praktijk ga moeten omzetten! Ik kan alvast niet wachten op meer van jouw artikels, altijd zo spontaan en leuk geschreven! ?

Reply
Avatar
Karin Berckmoes 9 februari 2019 - 10:44

Héél belangrijk bij lekkere kaasschotel is diversiteit aan kazen die je voorziet want niet iedereen is bvb fan van zachte kazen en daarnaast elke kaas ‘taggen’ is wat mij betreft een onmisbare tip want die lekkere kaas die je net hebt gegeten bij vrienden wil je beslist toch ook voor jezelf eens in huis halen!

Reply
Avatar
anneleen Van De Sompel 9 februari 2019 - 13:18

Super uitgebreide informatie voor de volgende kaasschotels! echt super! eentje winnen in de tussentijd zou zalig zijn! Om samen met mijn ouders van te genieten als we weer eens samen zijn, want dor de afstand van 150km tussen ons in, is dit niet altijd makkelijk! veel succes nog en onze duimen staan omhoog!

Reply
Avatar
Sarah 9 februari 2019 - 14:48

Het oog wil ook wat. Meestal ziet een kaasschotel er niet zo fantastisch uit (wat druiven en noten en klaar) maar zoals jij ze voorstelt kan ik me voorstellen dat zelfs een niet-kaasliefhebber begint te watertanden! Bedankt voor de tips! Bij deze is het beslist wat we met Valentijn gaan eten 🙂

Reply
Avatar
De Couck Stef 9 februari 2019 - 19:51

Leuke artikels en tips!

Reply
Avatar
VDS Wendy 9 februari 2019 - 23:34

Yum, een kaaschotel… Niets beter dan dat om iedereen rond de tafel te krijgen, want écht iedereen van de familie houdt van kaas! Dat treft! Ik geef het vooral op feesten, maar in het weekend durf ik dat ook wel eens te doen als het nét dat tikkeltje meer mag zijn :-). Altijd smullen geblazen, maar vooral: het is zo gemakkelijk, iedereen lust het en je moet er niet al te veel tijd insteken, enkel genieten en nog eens genieten! Ik moet echter toegeven dat ik bij het samenstellen er niet zo hard bij nadenk: ik kies gewoon lukraak kazen uit in de winkel, en that’s it! In dit artikel heb ik zeker een aantal tips gelezen (vooral de tips betreffende de garnituur), die ik in mijn achterhoofd zal houden voor de volgende keer, zodat ik de volgende keer er écht een mooi kaasplaatje kan maken mét alles erop en eraan! Gezellig samenzijn, én lékker eten = dubbelgenieten!

(ik volg op facebook én instagram)

Reply
Avatar
Vanessa s 10 februari 2019 - 07:53

Wauw bedankt voor de vele tips. Ik wil ook graag mijn kansje wagen. Om mijn hubby Dirk Backers te verrassen. Omdat hij mij onvoorwaardelijk steunt ondanks mijn spierziekte. Én een super papa is voor ons zorgen kindje. Hij houdt enorm van kaas. Hem daarom eens extra verwennen met deze heerlijke kaasmand. Wauw zou fantastisch zijn. En ik zou zelf ook enorm genieten hihii. Super actie ?

Reply

Laat een reactie na

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.