Home Dessert Speculaas koekjes
Speculaas koekjes

Speculaas koekjes

10 november 2015

Ik eet heel graag koekjes en toch bak ik ze zelf niet zo vaak. Tijd om daar verandering in te brengen want wat dachten jullie van zelfgebakken speculaas koekjes? Perfect om te serveren tijdens Sinterklaas of de kerstperiode ! Mmmmm… De geuren die zich in huis verspreiden tijdens het bakken zullen vele buikjes sneller doen grommen! Wedden dat jij deze koekjes ook niet kan weerstaan?

 

Zo maak je het

Neem de mengkom van de keukenrobot en voeg zelfrijzende bloem, bruine suiker, speculaaskruiden, kaneel en gember toe. Voeg de vanille extract, ei en roomboter toe aan de droge ingrediënten. Plaats de deeghaak op de keukenrobot en laat het geheel alvast kneden op middelhoge snelheid. Heb je geen keukenrobot? Dan kan je natuurlijk het deeg met jouw handen kneden. Voeg tot slot het water toe en laat nog eens kneden. Van zodra het water volledig opgenomen is, mag je het deeg verwijderen uit de mengkom.

Maak 4 bollen van het deeg en verpak elke bol in huishoudfolie. Laat gedurende 1 nacht in de koelkast liggen. Zo zal de smaak van de kruiden nog beter doordringen in het deeg.

Neem de volgende dag de bollen deeg uit de koelkast. Het deeg is mooi hard geworden en is klaar om uitgerold te worden. Verwarm de oven op 180 graden.

Bestuif het werkblad met bloem zodat het deeg niet blijft kleven. Snijd partjes van het deeg en rol uit met behulp van een deegrol. Geen deegrol in huis? Maak dan gebruik van een glazen fles. Indien het deeg blijft kleven, kan je het deeg tussen 2 vellen bakpapier leggen en op deze manier uitrollen. Rol het deeg uit tot de gewenste dikte. Hoe dikker het deeg, hoe langer de baktijd zal zijn. Maak gebruik van jouw favoriete uitsteekvormpjes. Geen vormpje in huis? Gebruik de mond van een glas en zo krijg je cirkelvormige koekjes.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de speculaas vormpjes over het bakpapier. Plaats in de oven gedurende 8 à 10 minuten, afhankelijk van de dikte van de koekjes en welke oven je gebruikt. De speculaas koekjes zijn klaar wanneer ze mooi goudbruin worden!

 

 

Nog meer kookinspiratie

Serveer de koekjes samen met witte chocolademelk of warme chocolademelk van pure chocolade.
Zin gekregen in nog meer bakken? Misschien kan een chocolade bananenbrood met avocado jou wel bekoren. Of heb je eerder zin in een bosvruchten crumble taart?

 

Liefs,
Virginie



Volg A Spoonful of Happiness op de voet via Facebook en Instagram

 

SPECULAAS KOEKJES

Print dit recept
Aantal: 30 stuks

Ingrediënten

Droge ingrediënten

  • 675 gram zelfrijzende bloem
  • 350 gram bruine suiker
  • 2 koffielepels speculaaskruiden
  • 1 koffielepel gemalen kaneel
  • Snufje gember

Natte ingrediënten

  • 170 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 1 groot ei, op kamertemperatuur
  • 125 ml water, op kamertemperatuur
  • 1/2 koffielepel vanille extract

Instructies

  1. Neem de mengkom van de keukenrobot en voeg alle droge ingrediënten toe. Voeg de vanille extract, ei en roomboter toe aan de droge ingrediënten.
  2. Plaats de deeghaak op de keukenrobot en laat het geheel alvast kneden op middelhoge snelheid.
  3. Voeg het water toe en laat nog eens kneden. Van zodra het water volledig opgenomen is, mag je het deeg verwijderen uit de mengkom.
  4. Maak 4 bollen van het deeg en verpak elke bol in huishoudfolie. Laat gedurende 1 nacht in de koelkast liggen.
  5. Neem de volgende dag de bollen deeg uit de koelkast.
  6. Verwarm de oven op 180 graden.
  7. Bestuif het werkblad met bloem zodat het deeg niet blijft kleven. Snijd partjes van het deeg en rol uit met behulp van een deegrol. Rol het deeg uit tot de gewenste dikte.
  8. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de speculaas vormpjes over het bakpapier. Plaats in de oven gedurende 8 à 10 minuten, afhankelijk van de dikte van de koekjes en welke oven je gebruikt. De speculaas koekjes zijn klaar wanneer ze mooi goudbruin worden!

 

Heb je dit al gelezen?

Laat een reactie na

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.