Home Warme gerechten shakshuka met aubergine
shakshuka met aubergine

shakshuka met aubergine

13 maart 2018

Shakshuka is een traditioneel Midden-Oosters gerecht met tomaat en ei en betekent letterlijk ‘een mengsel’ in het Arabisch.  En dat is het zeker en vast want het is een mengsel van kruiden en groenten met daarin een gestold ei. In het Midden-Oosten wordt dit gerecht op elk moment van de dag gegeten in combinatie met brood. Ik eet quasi geen eieren meer maar bij dit gerecht kan dit zo hard smaken! Ik eet shakshuka het liefst met aubergine, rode paprika, koriander, peterselie en feta. Maar je kan hier zelf oneindig veel in variëren. Het is een heel makkelijk gerecht om te bereiden en traditioneel wordt dit Israëlisch gerecht geserveerd in één grote pan.

 

Zo maak je shakshuka met aubergine

Verwarm de oven op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Wrijf de plakjes aubergine en de reepjes paprika in met olijfolie en verspreid over de bakplaat. Plaats in de oven gedurende 20 minuten. Draai na 10 minuten de plakjes aubergine en reepjes paprika om. Meng intussen de platte peterselie, koriander, komijn en paprikapoeder in een kom en zet apart. Versnipper de ui en pers de knoflook. Haal de aubergine en paprika uit de oven en snijd in blokjes. Voeg de blokjes toe aan het kruidenmengsel en meng goed onder elkaar.

Verhit wat kokosolie of andere vetstof in een grote lage pan en stoof de ui glazig. Voeg vervolgens de knoflook toe en bak nog eventjes mee. Voeg de blokjes aubergine en paprika toe samen met hun kruidenmengsel en stoof enkele minuten. Vervolgens mag je de tomatenblokjes toevoegen. Laat het geheel enkele minuten pruttelen. Voeg tot slot de rode wijnazijn, ahornsiroop, limoensap, pili-pili en cayennepeper toe. Meng alles goed onder elkaar.

Maak twee kuiltjes in de tomatensaus en breek in ieder kuiltje een ei. Verbrokkel de feta over de tomatensaus en laat de shakshuka enkele minuten pruttelen op een middelmatig tot hoog vuur, tot de eieren gaar zijn en de feta gesmolten is. De tomatensaus zal intussen ook mooi indikken.

Serveer onmiddellijk en werk af met nog wat verse koriander, peterselie en lente-ui. Shakshuka is heerlijk met versgebakken krokant brood. Je kan er ook eventueel bulgur, quinoa of rijst bij serveren. Eet smakelijk.

 

Nog meer kookinspiratie

Shakshuka is ongetwijfeld één van mijn favoriete gerechten. Ook de recepten hummus met dadels, Noord-Afrikaanse worteltjes met feta en bulgursalade met geroosterde kikkererwten zijn heel populair in het Midden-Oosten.

De Mexicaanse schotel chili sin carne is net zoals shakshuka één van mijn favoriete receptjes op de blog. Zin gekregen in nog meer recepten met tomaten? Probeer dan zeker ook eens het recept de pittige tomatenpasta met burrata en tomatengalette.

Aubergine is zo’n heerlijke groente en wordt dan ook vaak verwerkt in recepten op de blog. Denk maar aan het recept aubergine rolletjes, aubergine salade en salade van gegrilde courgette en aubergine.

 

Liefs,
Virginie



Volg A Spoonful of Happiness op de voet via Facebook en Instagram

Shakshuka met aubergine

Shakshuka met aubergine

SHAKSHUKA MET AUBERGINE

Print dit recept
Aantal: 2 personen

Ingrediënten

  • 1 grote aubergine, in plakjes van 1 cm dik gesneden
  • 1/2 rode paprika, in dikke reepjes gesneden
  • olijfolie, om de aubergine en paprika met in te wrijven
  • 2 tenen knoflook
  • 1 kleine witte ui
  • 5 gram verse platte peterselie, grofgehakt
  • 5 gram verse koriander, grofgehakt
  • 1/2 eetlepel gerookte zoete paprikapoeder (ik gebruik dit merk)
  • 1 koffielepel gemalen komijn
  • 800 gram tomatenstukjes (2 blikken)
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 1/4 limoen, het sap
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • een snufje cayennepeper (ik gebruik dit merk)
  • een snufje Pili-Pili
  • 2 eieren
  • 50 gram feta

 

Om af te werken
  • 1 stengel lente-ui, in ringen gesneden
  • extra verse koriander, grofgehakt
  • extra verse peterselie, grofgehakt

Instructies

  1. Verwarm de oven op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Wrijf de plakjes aubergine en de reepjes paprika in met olijfolie en verspreid over de bakplaat. Plaats in de oven gedurende 20 minuten. Draai na 10 minuten de plakjes aubergine en reepjes paprika om.
  3. Meng intussen de platte peterselie, koriander, komijn en paprikapoeder in een kom en zet apart.
  4. Versnipper de ui en pers de knoflook.
  5. Haal de aubergine en paprika uit de oven en snijd in blokjes. Voeg de blokjes toe aan het kruidenmengsel en meng goed onder elkaar.
  6. Verhit wat kokosolie of andere vetstof in een grote lage pan en stoof de ui glazig.
  7. Voeg vervolgens de knoflook toe en bak nog eventjes mee.
  8. Voeg de blokjes aubergine en paprika toe samen met hun kruidenmengsel en stoof enkele minuten.
  9. Vervolgens mag je de tomatenblokjes toevoegen. Laat het geheel enkele minuten pruttelen.
  10. Voeg tot slot de rode wijnazijn, ahornsiroop, limoensap, pili-pili en cayennepeper toe. Meng alles goed onder elkaar.
  11. Maak twee kuiltjes in de tomatensaus en breek in ieder kuiltje een ei.
  12. Verbrokkel de feta over de tomatensaus en laat de shakshuka enkele minuten pruttelen op een middelmatig tot hoog vuur, tot de eieren gaar zijn en de feta gesmolten is. De tomatensaus zal intussen ook mooi indikken.
  13. Serveer onmiddellijk en werk af met nog wat verse koriander, peterselie en lente-ui. Shakshuka is heerlijk met versgebakken krokant brood. Je kan er ook eventueel bulgur, quinoa of rijst bij serveren. Eet smakelijk.

 

Heb je dit al gelezen?

Laat een reactie na

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.