Home Warme gerechten Quinoa bietenburgers
Quinoa bietenburgers

Quinoa bietenburgers

4 september 2015

Eerst en vooral wil ik jullie bedanken! Vorige week was mijn blog 3 maanden online, mocht ik 30.000 bezoekers en 58.000 vertoningen tellen! Bovendien mocht ik ook meer dan 1000 volgers tellen op Facebook! Genoeg redenen voor een klein feestje. Om jullie te bedanken deel ik graag het overheerlijke recept van de quinoa bietenburgers.

Quinoa, rode biet en havermout worden ten huize Virginie vaak gegeten. Deze quinoa bietenburgers behoren dan ook tot één van mijn favoriete vegetarische hamburgers. En al zeg ik het zelf, wat zien deze vegetarische hamburgers er prachtig uit! Ik ben nochtans geen “pink lady”, maar in mijn voeding weet ik roze om één of andere bizarre reden te appreciëren.

 

Zo maak je het

Spoel de quinoa grondig onder koud water. Is het de eerste keer dat je quinoa gaat bereiden? Maak gebruik van een zeef en plaats de quinoa hierin. Spoel tot het water helder is. Sommige quinoa is reeds gespoeld. Twijfel je? Spoel de quinoa nog eens voor de zekerheid.

Leg de quinoa in een kleine kookpot en voeg dubbel zoveel water toe (1 portie quinoa = 2 porties water). Breng het water aan de kook. Leg enkele verse takjes rozemarijn in het water zodat de quinoa de smaakt tijdens het koken kan opnemen. Van zodra het water kookt, mag je het vuur zachter zetten, tot het nog net pruttelt. Dit zal ongeveer ± 15 minuten duren. De quinoa zal het water volledig opnemen. Vergeet zeker niet tussendoor regelmatig te roeren! Haal van het vuur en laat nog een vijf tal minuten staan. Leg de quinoa in een grote kom, verwijder de takjes rozemarijn en laat afkoelen. Van zodra de quinoa afgekoeld is gaan we de overige ingrediënten mengen onder de quinoa.

Snipper intussen de rode ui, knoflook en rozemarijn heel fijn. Doe hetzelfde voor de rode biet. Wanneer de quinoa afgekoeld is mag je de fijngesneden ingrediënten toevoegen. Voeg tot slot het eigeitenkaas, havermout en lijnzaad toe. Meng alle ingrediënten goed onder elkaar en kruid af met peper en zout. Zet het mengsel gedurende een half uurtje apart. De havermout zal het vocht van het mengsel opnemen waardoor het dikker zal worden.

Verwarm een pan en voeg een beetje olijfolie toe. Zet het vuur niet te hoog, want anders zullen de quinoa bietenburgers snel aanbranden. Ik heb serveerringen gebruik om een mooie vorm te krijgen. In de video kan je bekijken hoe je een mooie ronde quinoa bietenburger kan bakken.

Wie wenst, kan de quinoa bietenburgers serveren met een eenvoudig zelf te bereiden sausje! Meng Griekse yoghurt met fijngesnipperde tuinkers en kruid af met peper en zout. Serveer de quinoa bietenburgers met broodjes of serveer ze bij aan warme maaltijd als vleesvervanger.

Nog meer kookinspiratie

Heb je nog rode biet over? Probeer dan zeker ook het recept vegetarische rode biet burger, rode biet pannenkoekjes, pink smoothie of pizza met rode bietsaus.
Quinoa staat hier vaak op het menu. Zo heb ik quinoa onder andere gebruikt in het recept gevulde zoete aardappel, aubergine rolletjes, knapperige quinoa en spinazie-quinoa burgers.

 

Liefs,
Virginie



Volg A Spoonful of Happiness op de voet via Facebook en Instagram

Quinoa bietenburgers

 

QUINOA BIETENBURGERS

Print dit recept
Aantal: 6 stuks

Ingrediënten

Voor de quinoa bietenburgers

  • 50 gram quinoa, ongekookt gewogen
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Handvol fijngesneden verse rozemarijn
  • 50 gram havermout
  • 100 gram rode biet, gekookt gewogen.
  • 1 ei
  • 1 koffielepel gebroken lijnzaad (optioneel)
  • 100 gram geitenkaas, bijvoorbeeld chavroux
  • peper en zout

Voor de dressing

  • Griekse yoghurt
  • Tuinkers
  • Peper en zout

 

Instructies

  1. Spoel de quinoa grondig onder koud water.
  2. Leg de quinoa in een kleine kookpot en voeg dubbel zoveel water toe (1 portie quinoa = 2 porties water). Breng het water aan de kook. Leg enkele verse takjes rozemarijn in het water. Van zodra het water kookt, mag je het vuur zachter zetten, tot het nog net pruttelt. Dit zal ongeveer ± 15 minuten duren. De quinoa zal het water volledig opnemen.
  3. Haal van het vuur en laat nog een vijf tal minuten staan. Leg de quinoa in een grote kom, verwijder de takjes rozemarijn en laat afkoelen. Van zodra de quinoa afgekoeld is gaan we de overige ingrediënten mengen onder de quinoa.
  4. Snipper intussen de rode ui, knoflook en rozemarijn heel fijn.
  5. Doe hetzelfde voor de rode biet.
  6. Wanneer de quinoa afgekoeld is mag je de fijngesneden ingrediënten toevoegen.
  7. Voeg tot slot het ei, de geitenkaas, havermout en lijnzaad toe. Meng alle ingrediënten goed onder elkaar en kruid af met peper en zout.
  8. Zet het mengsel gedurende een half uurtje apart. De havermout zal het vocht van het mengsel opnemen waardoor het dikker zal worden.
  9. Verwarm een pan en voeg een beetje olijfolie toe. Zet het vuur niet te hoog, want anders zullen de quinoa bietenburgers snel aanbranden. Ik heb serveerringen gebruik om een mooie vorm te krijgen. In de video kan je bekijken hoe je een mooie ronde quinoa bietenburger kan bakken.
  10. Wie wenst, kan de quinoa bietenburgers serveren met een eenvoudig zelf te bereiden sausje! Meng Griekse yoghurt met fijngesnipperde tuinkers en kruid af met peper en zout. Serveer de quinoa bietenburgers met broodjes of serveer ze bij aan warme maaltijd als vleesvervanger.

Heb je dit al gelezen?

11 reacties

Avatar
Frederic 5 september 2015 - 01:48

t ziet er vree lekker uit!

Reply
Virginie
Virginie 5 september 2015 - 01:50

Bedankt Frederic voor jouw fijne reactie!
Groetjes,
Virginie

Reply
Avatar
Frederic 5 september 2015 - 02:02

k gaat zeker eens maken 🙂

Reply
Avatar
Valérie 5 september 2015 - 02:15

Wat een leuk idee! Dit recept probeer ik dit weekend nog! Bedankt!

Reply
Virginie
Virginie 5 september 2015 - 02:18

Bedankt Valérie!
Succes alvast! Ik ben benieuwd naar het resultaat!
Fijn weekend!
Groetjes,
Virginie

Reply
Avatar
Lieve 5 september 2015 - 08:03

Ziet er heerlijk uit! Waardoor kan ik de geitenkaas vervangen? Ik ben lactose-intollerant.

Reply
Virginie
Virginie 5 september 2015 - 13:25

Hoi Lieve!
Bedankt voor jouw reactie!
Er zijn een paar mogelijkheden:
1. je gebruikt geen kaas. je gebruikt meer havermout zodat het meer vocht kan opnemen.
2. Je gebruikt in plaats van geitenkaas, oude kaas. Zoals bijvoorbeeld Goudse kaas. Die bevatten normaal gezien geen lactose in. Die kan je raspen in het mengsel.
3. Je gebruikt een sojakaas als vervanging van de geitenkaas.
4. Dilea is een merk die lactosevrije producten heeft, waaronder ook kaas. Deze kan je kopen in de meeste supermarkten.

Hopelijk kan ik je hiermee verder helpen! Indien je nog vragen hebt, hoor ik het graag!
Fijn weekend!
Groetjes,
Virginie

Reply
Avatar
Bruggeman 7 september 2015 - 15:06

over quinoa bietenburgers : zouden ze stevig genoeg zijn zonder het ei en geitenkaas (kwestie van zonder dierlijke produkten te werken). Wat denk je? Is er een alternatief voor het ei als binding?

Reply
Virginie
Virginie 7 september 2015 - 16:37

Hoi,
Geitenkaas kan je makkelijk vervangen door sojakaas.
Als vervanging voor het ei stel ik het volgende voor:
1. Gebroken lijnzaad mengen met warm water. Verhouding: 1 eetlepel gebroken lijnzaad – 3 eetlepels warm water (vervangt 1 ei).
2. Chia zaad mengen met water. Verhouding: 1 eetlepel chiazaad – 5 eetlepels water (vervangt 1 ei).
Er zal in beide opties een soort “gel” ontstaan die als vervanger kan dienen.
3. Gepureerd fruit zoals bijvoorbeeld appelmoes.
4. Olijfolie
Indien u nog vragen heeft, hoor ik het graag!
Groetjes,
Virginie

Reply
Avatar
Bruggeman 8 september 2015 - 16:01

kun je het ei en geitenkaas weglaten? zal het nog stevig genoeg zijn om te bakken? Heb je eventueel een alternatief uitgeprobeerd (doel is geen producten van dierlijke afkomst te gebruiken)

Reply
Virginie
Virginie 8 september 2015 - 18:45

Beste,

U heeft me dezelfde vraag eerder deze week gesteld en hier had ik al op geantwoord. Zie vorige reacties.

Groetjes,
Virginie

Reply

Laat een reactie na

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.