Wat een topper is dit gerecht! Zo eenvoudig maar zo’n smaakbommetje. Een Provençaalse Tian is een traditioneel ovengerecht dat bestaat uit verschillende laagjes groenten. Tian is een Frans woord dat zowel naar de aardewerk ovenschaal als naar het gerecht erin kan verwijzen. Ik vind een Tian heerlijk want zo serveer je een overload aan groenten op tafel. Dit gerecht kan je eten als bijgerecht (bij een BBQ bijvoorbeeld) of als volwaardige maaltijd. Ik vind het moeilijk om in te schatten voor hoeveel personen deze groenteschotel is. Ik heb deze schotel op mijn eentje met gemak opgepeuzeld. Maar ik ben dan ook wel een vrij grote eter. Zit je met kleine eters aan tafel? Dan is dit gerecht voldoende voor twee personen. Wie er nog iets wenst bij te serveren kan misschien kiezen voor wat bulgur of quinoa.
Zo maak je deze heerlijke Provençaalse Tian
Verwarm de oven op 180 graden, boven- en onderwarmte ovenstand. Snijd de courgette, aubergine en tomaten in plakjes. Neem vervolgens een ronde schaal. Schik de schijfjes courgette, aubergine en tomaten afwisselend naast elkaar. Besprenkel met enkele eetlepels olijfolie. Breng op smaak met grof zeezout en cayennepeper. Rits tot slot de blaadjes van de takjes tijm en strooi over de Provençaalse Tian. Plaats de ovenschaal in het midden van de oven en bak gedurende 30 à 40 minuten. De baktijd is afhankelijk van hoe dik je de groenten gesneden hebt. Controleer met een mes of de groenten voldoende gaar zijn.
Haal uit de oven en strooi de feta over de ovengebakken groenten. Besprenkel vervolgens met nog wat extra olijfolie. Werk tot slot af met enkele blaadjes verse basilicum en verse tijm. Eet smakelijk! De ingrediëntenlijst en het printbare recept vind je onder de foto’s terug.
Nog meer kookinspiratie
Nog feta over? Verwerk het in het recept Shakshuka, Noord-Afrikaanse worteltjes, witloof peer en portobello en watermeloen-feta salade deluxe.
Verwerk de overige tijm in het recept camembert uit de oven en tomaten galette. Overige tomaten kan je gebruiken voor de frisse tomaten-granaatappelsalade of pittige tomatenpasta met burrata.
Liefs,
Virginie
Volg A Spoonful of Happiness op de voet via Facebook en Instagram
Provençaalse Tian
Print dit receptIngrediënten
- 1/2 courgette
- 1/2 aubergine
- 2 grote tomaten
- enkele eetlepels olijfolie
- een flinke snuf grof zeezout
- snufje cayennepeper
- 4 takjes verse tijm
- enkele takjes verse tijm, om af te werken
- enkele takjes verse basilicum, om af te werken
- 100 gram feta
Instructies
- Verwarm de oven op 180 graden, boven- en onderwarmte ovenstand.
- Snijd de courgette, aubergine en tomaten in plakjes. Neem vervolgens een ronde schaal. Schik de schijfjes courgette, aubergine en tomaten afwisselend naast elkaar.
- Besprenkel met enkele eetlepels olijfolie.
- Breng op smaak met grof zeezout en cayennepeper.
- Rits tot slot de blaadjes van de takjes tijm en strooi over de Provençaalse Tian.
- Plaats de ovenschaal in het midden van de oven en bak gedurende 30 à 40 minuten. De baktijd is afhankelijk van hoe dik je de groenten gesneden hebt. Controleer met een mes of de groenten voldoende gaar zijn.
- Haal uit de oven en strooi de feta over de ovengebakken groenten.
- Besprenkel vervolgens met nog wat extra olijfolie.
- Werk tot slot af met enkele blaadjes verse basilicum en verse tijm. Eet smakelijk!