fbpx
Home Warme gerechten Pompoenpizza & basilicum spinaziesaus
Pompoenpizza & basilicum spinaziesaus

Pompoenpizza & basilicum spinaziesaus

4 oktober 2015

vervEerder deze week liet ik jullie reeds kennis maken met het recept pompoen spinazie lasagne. Omdat ik zoveel leuke reacties kreeg besloot ik opnieuw een recept met pompoen te bereiden. Deze keer wordt het een pompoenpizza met een basilicum spinazie saus. Bovendien is deze gezonde pizza gluten-, lactose- en suikervrij. Het stappenplan kan je hieronder terugvinden.

 

Zo maak je de pompoenpizza

Verwarm de oven op 180 graden. Halveer de pompoen in de lengte. Verwijder de zaden met behulp van een lepel.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de pompoen met de vleeskant naar onder. Leg vervolgens de teentjes knoflook met schil bij de pompoen op de bakplaat. Op deze manier kan de knoflook roosteren. Ik heb de butternut in 30 minuten gebakken. De schil moet makkelijk te verwijderen zijn. Haal uit de oven en verwijder met een mes de schil van de pompoen. Doe hetzelfde met de knoflook.

Leg de butternut in een grote kom en prak met een vork. Meng 2 eetlepels gebroken lijnzaad met 4 eetlepels water en laat 5 minuten weken. Voeg vervolgens de lijnzaad toe aan de butternut. Voeg tot slot het amandelmeel, de geroosterde knoflook, kikkererwtenmeel, de extra eetlepel gebroken lijnzaad (niet geweekt), Provençaalse kruiden, peper en zout toe. Meng alles goed onder elkaar.

Neem een bakplaat en bekleed opnieuw met bakpapier. Verdeel het mengsel over de bakplaat en vorm vervolgens een grote ronde pizza. Maak de randen iets dikker.

  1. Bij een dikkere laag deeg ontstaat eerder een pompoen taart. Hiermee bedoel ik dat het niet echt krokant wordt. Maar de smaak is wel overheerlijk!
  2. Bij een dunne laag deeg wordt de pompoenpizza wel krokant.

De baktijd hangt dus echt af van de dikte van de pompoenpizza!

  1. Bij de dikke laag: 13 à 15 minuten
  2. Bij de dunne laag: 7 à 10 minuten

Plaats in de oven en bak tot de pizza goudbruin wordt. Hij mag zeker niet aanbranden! Blijf zeker bij de pizza bodem wanneer deze bakt. Haal uit de oven en maak de pizza los van het bakpapier. Kleeft de pompoenpizza nog een beetje aan het bakpapier? Leg omgekeerd op een bord en verwijder het bakpapier voorzichtig.

 

Zo maak je de basilicum-spinazie saus

Voor het sausje mag je de spinazie, basilicum en limoensap toevoegen aan de foodprocessor. Voeg al mixend de olijfolie toe. Voeg tot slot de pistachenoten toe en kruid af met peper en zout. Er moet een dikke pesto ontstaan.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en plaats de voorgebakken pompoenpizza hierop. Verdeel de saus en werk af met garnituur naar keuze. Plaats opnieuw in de oven en bak 8 à 10 minuten. Serveer warm. Eet smakelijk!

 

Nog meer kookinspiratie

Op zoek naar nog meer pompoen inspiratie? Probeer dan zeker ook de Halloween pasta. Of heb je eerder zin in nog meer pizza inspiratie? Wat dacht je van een vegetarische pizza superdeluxe met een rode biet saus als basisaus?

 

Liefs,
Virginie



Volg A Spoonful of Happiness op de voet via Facebook en Instagram

 

POMPOENPIZZA & BASILICUM SPINAZIESAUS

Print dit recept
Aantal: 2 pizza's

Ingrediënten

Voor de pizzabodems

  • 1 kg butternut (1 grote butternut)
  • 70 gram kikkererwtenmeel
  • 100 gram amandelmeel
  • 2 eetlepels gebroken lijnzaad + 1 eetlepel gebroken lijnzaad
  • 4 eetlepels water
  • Provençaalse kruiden
  • Peper en zout

Voor de basilicum spinazie saus

  • Handvol verse spinazie
  • Handvol verse basilicum
  • 8 eetlepels olijfolie
  • 20 gram pistachenoten
  • ½ limoen, het sap
  • Peper en zout

Garnituur

  • Rode ui
  • Kerstomaten, in drie kleuren
  • Pistachenoten

Instructies

Voor de pizzabodem
  1. Verwarm de oven op 180 graden. Halveer de pompoen in de lengte. Verwijder de zaden met behulp van een lepel.
  2. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de pompoen met de vleeskant naar onder. Leg de teentjes knoflook met schil bij de pompoen op de bakplaat. Rooster tot de pompoen gaar is.
  3. Haal uit de oven en verwijder met een mes de schil van de pompoen. Doe hetzelfde met de knoflook.
  4. Leg de butternut in een grote kom en prak met een vork. Meng 2 eetlepels gebroken lijnzaad met 4 eetlepels water en laat 5 minuten weken. Voeg vervolgens het lijnzaad toe aan de butternut. Voeg nu ook het amandelmeel, de geroosterde knoflook, kikkererwtenmeel, de extra eetlepel gebroken lijnzaad (niet geweekt), Provençaalse kruiden, peper en zout toe. Meng alles goed onder elkaar.
  5. Neem een bakplaat en bekleed opnieuw met bakpapier. Verdeel het mengsel over de bakplaat en vorm een grote ronde pizza. Maak de randen iets dikker. Bak 7 à 15 minuten, naargelang de dikte van de pizza.
  6. Haal uit de oven en maak de pizza los van het bakpapier. Kleeft de pompoenpizza nog een beetje aan het bakpapier? Leg omgekeerd op een bord en verwijder het bakpapier voorzichtig. Beleg met de basilicum spinazie saus en de garnituur.
Voor de basilicum spinazie saus
  1. Voeg de spinazie, basilicum en limoensap toe aan de foodprocessor. Voeg al mixend de olijfolie toe.
  2. Voeg tot slot de pistachenoten toe en kruid af met peper en zout. Er moet een dikke pesto ontstaan.a
Afwerking
  1. Bekleed een bakplaat met bakpapier en plaats de voorgebakken pompoenpizza hierop.
  2. Verdeel de saus en werk af met garnituur naar keuze. Plaats opnieuw in de oven en bak 8 à 10 minuten. Serveer warm. Eet smakelijk!

Heb je dit al gelezen?

Laat een reactie na

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.