fbpx
Home Warme gerechten Pompoen spinazie lasagne
Pompoen spinazie lasagne

Pompoen spinazie lasagne

30 september 2015

De pompoen is een echte herfstgroente en ieder jaar kijk ik hier dan ook enorm naar uit! Vandaag staat een lasagne op het menu met een pompoensaus! Maar eerst vertel ik jullie graag wat meer over de pompoen want hij is niet alleen lekker maar ook héél gezond. De pompoen bevat veel caroteen. En dat doet me onmiddellijk denken aan de wortel! Ook mandarijnen en mango’s bevatten caroteen. Het is zo’n beetje de kleurstof van de natuur want caroteen zorgt voor de oranje kleur. Als kind heb je ongetwijfeld verschillende keren gehoord: “Waarom dragen konijnen geen bril? Omdat ze veel worteltjes eten!”. Caroteen bevat vitamine A, die op zijn beurt onder andere verantwoordelijk is voor het goed functioneren van de ogen! Daarom dragen konijntjes dus geen bril! 😉

Nog een leuk weetje: Wanneer de herfst in het land is, veranderen de kleuren van de bladeren. Ook hier is caroteen verantwoordelijk voor. Wanneer de temperatuur daalt, wordt chlorofyl afgebroken waardoor er uitsluitend caroteen overblijft. De bladeren veranderen van kleur en worden geel of rood!

 

Zo maak je het

Voor de pompoensaus

Verwarm de oven op 180 graden. Halveer de butternut in de lengte. Verwijder met behulp van een lepel de pompoenpitten. Bekleed een bakplaat met bakpapier en plaats de butternut op de bakplaat, met de vleeskant naar onder. Leg de teentjes knoflook met schil naast de butternut op de bakplaat. Op deze manier wordt de knoflook geroosterd. Bak ongeveer 30 minuten of tot de butternut zacht wordt. Haal uit de oven en laat afkoelen.

Neem een scherp mes en haal de schil van de butternut. Deze moet zacht en makkelijk te verwijderen zijn. Verwijder eveneens de schil van de geroosterde knoflook. Prak met een vork de butternut tot een puree. Pers volgens de geroosterde knoflook bij de gepureerde butternut. Voeg de olijfolie en limoen toe. De bedoeling is dat er een dikke saus ontstaat. Je kan het geheel mixen in de keukenrobot, met een staafmixer of pureren met een pureestamper. Breng op smaak met peper en zout.

 

Overige ingrediënten

Terwijl de butternut gaart in de oven, mag je het gehakt bakken. Verwarm een pan met een scheutje olijfolie. Fruit de fijngesnipperde ui en voeg vervolgens het gehakt toe. Kruid met peper en zout. Zet aan de kant wanneer het gehakt gaar is. Was de spinazie en laat uitlekken. Zet eveneens aan de kant.

 

De lasagne opbouwen

Verwarm de oven op 200 graden. Neem een ovenschaal om de pompoen spinazie lasagne in op te bouwen. Begin met een laagje saus op de bodem zodat het niet gaat kleven. Ik heb de pompoen spinazie lasagne als volgt opgebouwd: Saus-lasagne-saus-gehakt-spinaziericotta-lasagne-saus-gehakt-spinazie-ricotta-lasagne-saus. Natuurlijk mag je een andere volgorde kiezen. Eindig met een laagje saus. Kijk op de verpakking van de lasagne wat de aanbevolen baktijd is. Ik heb de lasagne 30 minuten in de oven geplaatst. Serveer warm. Eet smakelijk! De ingrediëntenlijst en het printbare recept vind je onder de foto’s terug.

 

Nog meer kookinspiratie

Op zoek naar nog meer pompoen inspiratie? Probeer dan zeker ook de pompoenpizza en Halloween pasta. In het recept tomaten galette en broccoli-spinaziesoep met munt heb ik ook gebruik gemaakt van ricotta.

 

Liefs,
Virginie



Volg A Spoonful of Happiness op de voet via Facebook en Instagram

pompoen spinazie lasagne

pompoen spinazie lasagne   

POMPOEN SPINAZIE LASAGNE

Print dit recept

Ingrediënten

Voor de pompoensaus

  • 2 kg. butternut (± 2 stuks)
  • 3 à 4 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • ½ limoen, het sap
  • Peper en zout
  • Nootmuskaat

Overige ingrediënten

  • 2 x handvol verse spinazie
  • 250 gram ricotta
  • 400 gram gehakt
  • 1 rode ui
  • Olijfolie, om te bakken
  • Lasagne vellen

Instructies

Voor de pompoensaus

  1. Verwarm de oven op 180 graden.
  2. Halveer de butternut in de lengte. Verwijder met behulp van een lepel de pitten.
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en plaats de butternut op de bakplaat, met de vleeskant naar onder.
  4. Leg de teentjes knoflook met schil naast de butternut op de bakplaat. Op deze manier wordt de knoflook geroosterd. Bak ongeveer 30 minuten of tot de butternut zacht wordt. Haal uit de oven en laat afkoelen.
  5. Neem een scherp mes en haal de schil van de butternut. Deze moet zacht en makkelijk te verwijderen zijn. Verwijder eveneens de schil van de geroosterde knoflook.
  6. Prak met een vork de butternut tot een puree.
  7. Pers volgens de geroosterde knoflook bij de gepureerde butternut.
  8. Voeg de olijfolie en limoen toe. De bedoeling is dat er een dikke saus ontstaat. Je kan het geheel mixen in de keukenrobot, met een staafmixer of pureren met een pureestamper. Breng op smaak met peper en zout.

 

Overige ingrediënten

  1. Verwarm een pan met een scheutje olijfolie.
  2. Fruit de fijngesnipperde ui en voeg vervolgens het gehakt toe. Kruid met peper en zout.
  3. Zet aan de kant wanneer het gehakt gaar is.
  4. Was de spinazie en laat uitlekken. Zet eveneens aan de kant.

 

De lasagne opbouwen

  1. Verwarm de oven op 200 graden.
  2. Neem een ovenschaal om de pompoen spinazie lasagne in op te bouwen.
  3. Begin met een laagje saus op de bodem zodat het niet gaat kleven. Ik heb de pompoen spinazie lasagne als volgt opgebouwd: Saus-lasagne-saus-gehakt-spinazie-ricotta-lasagne-saus-gehakt-spinazie-ricotta-lasagne-saus. Eindig met een laagje saus. Kijk op de verpakking van de lasagne wat de aanbevolen baktijd is. Ik heb de lasagne 30 minuten in de oven geplaatst.

Serveer warm! Eet smakelijk!

Heb je dit al gelezen?

10 reacties

Avatar
De Poorter Heidi 30 september 2015 - 13:11

Ik heb het gisteren mogen proeven, het is overheerlijk. Bedankt Virginie.

Reply
Virginie
Virginie 30 september 2015 - 15:46

Hey Heidi!
Bedankt voor jouw leuke reactie! Blij dat je het lekker vond! 😉
Groetjes,
Virginie

Reply
Avatar
Sofie 3 oktober 2015 - 20:37

Vandaag gemaakt en super lekker

Reply
Virginie
Virginie 4 oktober 2015 - 08:57

Hoi Sofie!
Fijn om te horen dat je het lekker vond! Bedankt voor jouw fijne reactie!
Groetjes,
Virginie

Reply
Avatar
myriam 6 oktober 2015 - 10:53

kan je ipv de ricotta ook cottage cheese (hüttekaas) gebruiken?

Reply
Virginie
Virginie 6 oktober 2015 - 11:27

Hoi Myriam,

Ik heb dit nog niet geprobeerd maar dit zal ook perfect lukken!
Succes alvast!
Groetjes,
Virginie

Reply
Avatar
Judith | myfoodblog.nl 8 oktober 2015 - 22:53

Een mooi kleurrijk recept! Ik vind het heerlijk dat het weer volop pompoentijd is 🙂

Reply
Virginie
Virginie 9 oktober 2015 - 11:51

Hoi Judith!

Bedankt voor jouw fijne reactie!
Fijn weekend!

Groetjes,
Virginie

Reply
Avatar
Ine 7 november 2015 - 10:57

Eén woord voor: overheerlijk!!!! Dit zal nog veel op de menu staan deze herfst en winter!!

Reply
Virginie
Virginie 7 november 2015 - 15:19

Hoi Ine!
Wat is jouw reactie hartverwarmend! Bedankt hiervoor!
Blij om te horen dat deze lasagne nog vaak op het menu zal staan!
De pompoen spinazie lasagne behoort ook tot één van mijn favorieten! 😉
Fijn weekend!
Groetjes,
Virginie

Reply

Laat een reactie na

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.