Home Koude gerechten Poké Bowl
Poké Bowl

Poké Bowl

24 mei 2018

Een poké bowl (spreekt uit als pokay) is een Hawaiiaans gerecht dat voornamelijk bestaat uit rijst, rauwe vis en verse groenten (en soms fruit). Rond 2012 werd de poké bowl razend populair in de Verenigde Staten. Intussen is de hype ook overgevlogen tot bij ons. Ik vind het geweldig want op die manier stel je een voedzame en kleurrijke maaltijd samen. Op social media zie je de ene mooie foto na de andere en in de hippere zaken is dit Hawaiiaans gerecht ook niet meer weg te denken.

Zoals je ziet op de foto heb ik gebruik gemaakt van kleurrijke groentjes die niet zo bekend zijn. De Chioggia biet bijvoorbeeld heeft in vergelijking met de klassieke rode biet de meest inspirerende kleuren binnenin. Ze zijn iets zoeter waardoor ze ideaal zijn om te verwerken in een frisse salade. Je kan ze natuurlijk ook gewoon koken of roosteren. De Chioggia biet is afkomstig uit het gelijknamige Chioggia, een stadje van de provincie Venetië in Italië.

Ook de Blue Skin radijs werd gebruikt in de salade. Deze speciale radijs lijkt qua smaak en textuur eerder op rammenas dan op radijs. De smaak is mild peperig met een stevige beet. De kleur is paars van buiten en wit en beetje paars gemarmerd van binnen.

Tip: bewaar bieten niet in de koelkast want dan verliezen ze smaak en structuur. Een donkere, koele plek met een temperatuur tussen 5 en 8 graden is ideaal.

 

Zo maak je de Poké bowl

Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking. Zet opzij van zodra de rijst klaar is.

Maak om te beginnen de marinade voor de tonijn. Meng de sojasaus, sesamolie, geroosterd sesamzaad, ketjap manis, ahornsiroop en gember in een kommetje. Snijd de tonijn in blokjes (kan je vragen aan de visboer) en giet de marinade over de tonijn. Terwijl je de rest van de salade maakt kan de tonijn even marineren.

Spoel de edamame boontjes goed onder koud water en laat uitlekken.

Neem een kommetje en begin met een laagje rijst. De rijst hoeft niet warm te zijn. Verdeel de edamame bonen, mango, komkommer en avocado over de rijst. Werk af met de Blue meat radijs en Chioggia biet, koriander, lente ui en sesamzaad. Indien je eetbare bloemetjes in huis hebt kan je deze ook gebruiken om de Poké bowl nog meer op te fleuren.

Verdeel tot slot de gemarineerde tonijn over de Poké bowl. Nog marinade over? Gebruik het als sausje bij de Poké bowl. Eet smakelijk! De ingrediëntenlijst en het printbare recept vind je onder de foto’s terug.

 

Nog meer kookinspiratie

Edamame boontjes werden ook gebruikt in het recept Tropische salade. Maak met de restjes avocado Gezonde eiersalade of verstop het stiekem in het Chocolade bananebrood. Of misschien heb je eerder zin in een salade met een frisse avocado dressing.

Ik hou van koriander, en al zeker in het recept chili sin carne en shakshuka met aubergine. Nog restjes komkommer? Maak een snelle Watermeloen salade of verwerk in Spring rolls.

 

Liefs,
Virginie



Volg A Spoonful of Happiness op de voet via Facebook en Instagram

Poké Bowl

Poké Bowl

POKÉ BOWL

Print dit recept
Aantal: 1

Ingrediënten

    • 100 gram verse tonijn, in blokjes gesneden
    • 80 gram edamame bonen mini pack van Bonduelle
    • 75 gram rijst, ongekookt gewogen
    • drie eetlepels mango, in blokjes gesneden
    • 1 mini komkommer
    • 1/2 avocado, in plakjes gesneden
    • een handje verse koriander
    • 1 stengel lente ui, in plakjes gesneden
    • enkele plakjes Blue meat radish
    • enkele plakje Chioggia biet
    • 1 eetlepel sesamzaad
    • enkele eetbare bloemen, om af te werken (optioneel)

 

Voor de marinade

  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 koffielepel geroosterd sesamzaad
  • 1 koffielepel ketjap manis
  • 1/2 koffielepel ahornsiroop
  • 1 klein blokje Thaise gember (of gewone gember)

Instructies

  1. Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking. Zet opzij van zodra de rijst klaar is.
  2. Maak om te beginnen de marinade voor de tonijn. Meng de sojasaus, sesamolie, geroosterd sesamzaad, ketjap manis, ahornsiroop en gember in een kommetje. Snijd de tonijn in blokjes en giet de marinade over de tonijn. Terwijl je de rest van de salade maakt kan de tonijn even marineren.
  3. Spoel de edamame boontjes goed onder koud water en laat uitlekken.
  4. Neem een kommetje en begin met een laagje rijst. De rijst hoeft niet warm te zijn.
  5. Verdeel de edamame bonen, mango, komkommer en avocado over de rijst.
  6. Werk af met de Blue meat raids en Chioggia biet (*zie opmerking onderaan in het printbare recept), koriander, lente ui en sesamzaad. Indien je eetbare bloemetjes in huis hebt kan je deze ook gebruiken om de Poké bowl nog meer op te fleuren.
  7. Verdeel tot slot de gemarineerde tonijn over de Poké bowl. Nog marinade over? Gebruik het als sausje bij de Poké bowl. Eet smakelijk!

Heb je dit al gelezen?

Laat een reactie na

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.