Home Hapjes Noord-Afrikaanse worteltjes met feta
Noord-Afrikaanse worteltjes met feta

Noord-Afrikaanse worteltjes met feta

23 januari 2018

Gisteren hield ik op mijn Facebookpagina en Instagram account een poll waarbij jullie zelf mochten kiezen welk gerecht vandaag zou gepubliceerd worden. Het ging tussen het recept bulgursalade met geroosterde kikkererwten of deze heerlijke Noord-Afrikaanse worteljes met feta. En zoals je kan zien hebben de worteltjes gewonnen. Kiezen was in dit geval sowieso altijd een beetje verliezen eigenlijk. Ik vond het heel fijn dat er zoveel enthousiaste deelnemers waren. Misschien moet ik wat vaker een poll organiseren ūüôā

De Noord-Afrikaanse keuken kent invloeden uit zowel de Mediterrane als de Afrikaanse keuken. Denk maar aan Marokko, Algerije, Tunesi√ę en Libi√ę, allemaal landen die bekend staan om hun kruidige en warme gerechten.¬†Harissa en komijn zijn typische Noord-Afrikaanse kruiden die intussen ook bij ons heel populair zijn. En terecht, want wat zijn ze heerlijk. Tegen een tajine, falafel, labneh of hummus zal ik nooit neen zeggen. Ik mot bekennen dat de Noord-Afrikaanse keuken toch wel een streepje voor¬† heeft.

 

Een heel dankbaar gerecht

Deze Noord-Afrikaanse worteltjes hebben mijn hart gestolen. En je kan er ook nog eens verschillende kanten mee op. Serveer het als een tapasgerechtje of als hapje bij het aperitief. Ook als bijgerecht is dit gerecht uiterst geschikt. Ik vond het recept enkele jaren geleden op de blog¬†Rosemarried via Pinterest (uiteraard, waar anders? ūüôā Het is zowat mijn tweede thuis aan het worden). De geuren zijn fenomenaal wanneer de je de oven opent. De worteltjes zijn buitengewoon lekker. En ook nog eens verbazingwekkend eenvoudig. Ik hou jullie niet langer in spanning!

 

zo maak je de Noord-Afrikaanse worteltjes

Terwijl je de oven verwarmt op 200 graden mag je de worteltjes schoonmaken. Verwijder het overtollige groen en schil met behulp van een dunschiller.

Voor de marinade mag je olijfolie mengen met harissa, gerookte zoete paprikapoeder, komijn, limoensap, ahornsiroop, cayennepeper en zout. Wrijf de worteltjes in met de marinade en verspreid over een bakplaat bekleed met bakpapier. Zorg ervoor dat ze elkaar niet aanraken. Verdeel tot slot de resterende marinade over de worteltjes.

Bak gedurende een 20 tal minuten in de oven, tot ze gaar zijn. De baktijd hangt af van hoe dik de jonge worteltjes juist zijn. Haal de Noord-Afrikaanse worteltjes uit de oven en schik ze naast elkaar op een mooie schotel.
Strooi de verkruimelde feta, verse munt, granaatappelpitten en grof gehakte hazelnoten over de worteltjes. Serveer onmiddellijk. Smakelijk! De ingredi√ęntenlijst en het printbare recept vind je onderaan het blogartikel terug.

 

Nog meer kookinspiratie

Ik neem je mee naar … Mexico met een heerlijke chili sin carne, tjokvol lekkere groenten waaronder uiteraard worteltjes.
Verse muntblaadjes geven die heerlijke frisse toets aan een gerecht. Denk maar aan de watermeloen-feta salade deluxe die trouwens ook afgewerkt wordt met heerlijke feta. Ook in het recept gevulde zoete aardappel en aubergine rolletjes vind je feta terug.

Granaatappelpitten gebruik ik vaak om gerechten met af te werken. Ze ogen mooi, ze zijn lekker en nog eens gezond. Ook in het recept feestelijke salade, kerst camembert uit de oven, salade met gegrilde courgette en aubergine en warme havermoutpap heb ik gebruik gemaakt van granaatappelpitten.

 

Disclaimer: bestel via de webshop van Mill & Mortar met de kortingscode SPOONFUL10 en ontvang 10% korting op het volledige assortiment. De code kan je invoeren bij het afronden van de bestelling. Ik gebruik uitsluitend nog de kruiden van Mill & Mortar. De kwaliteit ligt zoveel hoger dan de standaard supermarktkruiden waardoor je ook veel minder moet gebruiken. 

 

Liefs,
Virginie



Volg A Spoonful of Happiness op de voet via Facebook en Instagram

Noord-Afrikaanse worteltjes

Noord-Afrikaanse worteltjes

NOORD-AFRIKAANSE WORTELTJES MET FETA

Print dit recept

Ingredi√ęnten

  • een bos jonge worteltjes (15 √† 20 stuks)
  • 50 ml olijfolie
  • 1 eetlepel gemalen harissa
  • 1/2 koffielepel gerookte zoete paprikapoeder (ik gebruik dit merk)
  • 1 koffielepel komijn (ik gebruik dit merk)
  • 1/4 limoen, het sap
  • 1 koffielepel ahornsiroop
  • een snufje cayennepeper (ik gebruik dit merk)
  • een snufje zout
  • 75 gram feta, verkruimeld
  • enkele takjes verse munt, fijngehakt
  • een handje granaatappelpitjes
  • enkele hazelnoten, grofgehakt

 

Disclaimer: bestel via de webshop van Mill & Mortar met de kortingscode SPOONFUL10 en ontvang 10% korting op het volledige assortiment. De code kan je invoeren bij het afronden van de bestelling. Ik gebruik uitsluitend nog de kruiden van Mill & Mortar. De kwaliteit ligt zoveel hoger dan de standaard supermarktkruiden waardoor je ook veel minder moet gebruiken. 

Instructies

  1. Verwarm de oven op 200 graden.
  2. Verwijder het meeste groen van de worteltjes en schil ze met een dunschiller.
  3. Meng olijfolie met harissa, paprikapoeder, komijn, limoensap, ahornsiroop, cayennepeper en zout.
  4. Wrijf de worteltjes in met de marinade en leg op een bakplaat bekleed met bakpapier. Zorg dat ze elkaar niet aanraken.
  5. Plaats in de oven gedurende een 20 tal minuten, tot de wortels gaar zijn.
  6. Haal uit de oven en schik de worteltjes naast elkaar op een schotel.
  7. Strooi de verkruimelde feta, verse munt, granaatappelpitjes en grofgehakte hazelnoten over de worteltjes. Serveer onmiddellijk. Smakelijk!

Heb je dit al gelezen?

Laat een reactie na

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.