fbpx
Home Warme gerechten Marokkaanse lamstajine
Marokkaanse lamstajine

Marokkaanse lamstajine

31 januari 2019

 

Naast de Libanese keuken heeft ook de Marokkaanse keuken hier een serieus streepje voor. Ik hou enorm van de exotische, warme smaken uit deze geweldige keuken. Wie me al een tijdje volgt weet dat ik een enorme fan ben van Ottolenghi. Benieuwd naar de Libanese keuken? Hieronder kan je alvast doorklikken naar enkele Libanese recepten.

 

 

Marokko is een levendig land met sterke tradities. De tajine zou al beroemd zijn geweest onder de nomadische bedoeïenen op het Arabische schiereiland, die gedroogde vruchten toevoegden fruit zoals dadels, abrikozen en pruimen om het zijn unieke smaak te geven. Net zoals in de Libanese keuken worden specerijen overvloedig gebruikt. De kleurrijke keuken, de geurige specerijen en de verse kruiden vind ik fantastisch. Iedere Marokkaanse schotel is een lust voor het oog. Ondanks dat het er vaak wat complex uitziet is het verrassend eenvoudig om te bereiden.  Ieder gerecht is aromatisch en heerlijk pittig.

Heb je geen tajine? Geen nood, je kan dit gerecht ook bereiden in een gewone kookpot.

 

De geurige specerijen en intrigerende smaakcombinaties in deze Marokkaanse lamstajine vormen een heerlijke en unieke combinatie.

 

 

Wat doet een tajine precies?

Een traditionele tajine, soms geverfd of geglazuurd, bestaat uit twee delen: een platte vuurvaste schaal met lage zijkanten en een groot kegelvormig deksel. Het deksel is zodanig ontworpen dat alle condensatie terug naar de bodem gaat. Hierdoor blijven alle sappen, smaken en aroma’s in het gerecht. Het gerecht wordt traag gegaard met geurige specerijen. De tajine houdt warmte en vocht vast en laat de smaken van alle ingrediënten samenvloeien. De zoetzure combinatie zoals lamsvlees met dadels en specerijen komt in veel tajine gerechten voor. Over het algemeen eet je tajine met brood, maar ook couscous past hier perfect bij.

De dag van vandaag worden er steeds meer tajines verkocht met een gietijzeren bodem zodat we de tajine kunnen gebruiken in de oven of op een gas- of elektrische kookplaat. Idealiter wordt een tajine enkele uren heel langzaam gestoofd op een heel zacht vuurtje. Het leuke aan een tajine is dat je ze ook kan gebruiken op de BBQ, in de oven of gewoon op het fornuis. Ik gebruik de schaal van de tajine ook gewoon vaak als braadpan.

Omdat er veel verschillende kruiden en specerijen gebruikt worden in dit gerecht is het best een lange ingrediëntenlijst. Laat je hierdoor dus zeker niet afschrikken!

 

 

Marokkaanse lamstajine

 

 

Zo maak je de Marokkaanse lamstajine

Verwarm de tajine en smelt wat boter en olijfolie in de schaal van de tajine. Bak het vlees aan alle kanten tot het mooi bruin kleurt. Haal het vlees uit de schaal en leg even opzij. Stoof in diezelfde schaal de ui, knoflook en gember samen met de kruiden en specerijen.

Voeg het lamsvlees opnieuw toe van zodra de ui glazig wordt. Schenk de runderfond en tomatenblokjes bij het lamsvlees en plaats het deksel op de schaal. Laat gedurende 2 uur zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje.

Schil de wortel en snijd in grote stukken zoals op de foto. Snijd ook de courgette in grote stukken. Hak de abrikozen grof en zet de kikkererwten klaar.

Voeg na 2 uur de honing en harissa toe en meng onder de saus. Schik nu ook de groenten, abrikozen en rozijnen over het lamsvlees, bevochtig met wat van de saus en plaats het deksel opnieuw op de schaal tot de groenten gaar zijn.

Kook intussen de parelcouscous volgens de instructies op de verpakking.

Plaats de tajine in het midden van de tafel samen met de parelcouscous. Schep wat lamsvlees en groenten in de borden en overgiet met wat van de saus. Serveer met de parelcouscous. Werk tot slot af met granaatappelpitten, verse munt en geroosterde amandelschilfers. En nu genieten maar! Smakelijk.

 

Disclaimer: dit recept heb ik ontwikkeld voor Lacroix

 

Liefs,
Virginie



Volg A Spoonful of Happiness op de voet via Facebook en Instagram

 

Marokkaanse lamstajine

 

Marokkaanse lamstajine

Print dit recept
Aantal: 4

Ingrediënten

 

  • 4 stukjes lamsnek
  • 4 lamsribbetjes
  • 4 merguez worstjes
  • wat boter en olijfolie om te bakken
  • 300 gram parelcouscous
  • water, in verhouding met de parelcouscous
  • 340 gram kikkererwten uit bokaal, uitgelekt en gespoeld.
  • 1 courgette
  • 3 grote wortels
  • 1 teentjes knoflook, geperst
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 1 eetlepel verse gember, geraspt
  • 10 kleine gedroogde abrikozen
  • 2 handjes vol rozijnen
  • 200 ml runderfond
  • 400 gram tomatenblokjes uit blik
  • 2 koffielepels gerookte zoete paprikapoeder
  • 1 koffielepel kurkuma
  • 1/2 koffielepel gemalen korianderzaad
  • 1/4 koffielepel gemalen kardemom
  • 1 koffielepel kaneel
  • 1 koffielepel gemalen komijn
  • 1/2 koffielepel cayenne
  • een snufje saffraan
  • 1 koffielepel zeste van limoen
  • 2 eetlepels harissa 
  • 1 eetlepel honing
  • peper en zout

 

Om af te werken

 

  • twee eetlepels amandelschilfers, geroosterd
  • twee handjes granaatappelpitten
  • enkele takjes verse munt

 

Disclaimer: bestel via de webshop van Mill & Mortar met de kortingscode SPOONFUL10 en ontvang 10% korting op het volledige assortiment. De code kan je invoeren bij het afronden van de bestelling. 

Instructies

  1. Verwarm de tajine en smelt wat boter en olijfolie in de schaal van de tajine.
  2. Bak het vlees aan alle kanten tot het mooi bruin kleurt. Haal het vlees uit de schaal en leg even opzij.
  3. Stoof in diezelfde schaal de ui, knoflook en gember samen met de kruiden en specerijen.
  4. Voeg het lamsvlees opnieuw toe van zodra de ui glazig wordt.
  5. Schenk de runderfond en tomatenblokjes bij het lamsvlees en plaats het deksel op de schaal. Laat gedurende 2 uur zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje.
  6. Schil de wortel en snijd in grote stukken zoals op de foto. Snijd ook de courgette in grote stukken. Hak de abrikozen grof en zet de kikkererwten klaar.
  7. Voeg na 2 uur de honing en harissa toe en meng onder de saus.
  8. Schik nu ook de groenten, abrikozen en rozijnen over het lamsvlees, bevochtig met wat van de saus en plaats het deksel opnieuw op de schaal tot de groenten gaar zijn.
  9. Kook intussen de parelcouscous volgens de instructies op de verpakking.
  10. Plaats de tajine in het midden van de tafel samen met de parelcouscous. Schep wat lamsvlees en groenten in de borden en overgiet met wat van de saus. Serveer met de parelcouscous. Werk tot slot af met granaatappelpitten, verse munt en geroosterde amandelschilfers. En nu genieten maar! Smakelijk.

 

Heb je dit al gelezen?

Laat een reactie na

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.