Home Hapjes Hummus met dadels
Hummus met dadels

Hummus met dadels

3 maart 2018

Ik ben gigantische fan van hummus. En al zeker van deze hummus met dadels. De combinatie van dadels, komijn en kikkererwten geven dit recept een zalig Noord-Afrikaans tintje. Het is algemeen geweten dat kikkererwten een uitstekende bron van eiwitten zijn en heel wat goede voedingsstoffen bevatten. En laag in calorie├źn. Als ik ’s avonds een hongerke krijg eet ik vaak hummus (met dadels), een gezonde late-night snack ­čÖé Dit recept staat al bijna een jaar op de blogplanning.┬áDe reden dat het recept nu pas online komt is omdat ik vind dat hummus niet het meest ideale model is om op de gevoelige plaat vast te leggen. Ik denk dat ik al zeker 10 pogingen ondernomen heb om de hummus er smakelijk te laten uitzien op foto en iedere keer opnieuw ontbrak er iets. Maar praise the lord want de perfectionist in mezelf is eindelijk tevreden met het eindresultaat.

 

Wat kan je bij hummus eten?

Ik kreeg het voorbije weekend geregeld de vraag wat je bij hummus kan eten. Voor bij het aperitief kan je hummus perfect serveren met stukjes (geroosterd) brood, broodstengels of toastjes. Om het wat slanker te houden kan je bijvoorbeeld ook kiezen voor rauwe groentjes zoals wortel en bloemkool. In de zomer heb ik bijna altijd hummus in de koelkast staan want ik vind het heerlijk om een eetlepel hummus toe te voegen aan een salade als extraatje. Ook als broodbeleg of tussen een wrap durf ik hummus al eens te gebruiken in combinatie met frisse groente. Heb je zelf nog leuke combinaties? Laat het me dan zeker weten!

 

Zo maak je het

Laat de kikkererwten uitlekken in een zeef en spoel onder koud stromend water, tot het niet meer schuimt. Indien je veel tijd hebt kan je de vliesjes van de kikkererwten verwijderen. Hierdoor zal de hummus veel smeuïger zijn. Maar je kan deze stap ook gewoon overslaan als je geen zin hebt in dit werkje. Ook zonder de vliesjes te verwijderen zal de hummus nog steeds heel smakelijk zijn. Stort de kikkererwten in de foodprocessor. Pers de knoflook en voeg toe aan de kikkererwten. Voeg tot slot de tahin, olijfolie, komijn, zout, cayennepeper en limoensap toe. Mix tot er een gladde massa ontstaat. Indien je de hummus nog te dik vindt kan je nog wat water toevoegen. Stort de hummus in een kommetje. Snijd de medjool dadels in kleine stukjes en meng tot slot de dadelstukjes onder de hummus.

 

Nog meer kookinspiratie

Om gerechten te zoeten maak ik vaak gebruik van medjool dadels. Voeg dadels toe bij het ontbijt zoals bij het recept granola zonder bakken, blauwe bessen crumble taart en amandelmelk. Dadels en chocolade zijn zo’n perfecte match. Daar is het recept healthy Bounty’s, Snickers dadels en chocolade truffels een mooi voorbeeld van.

Kikkererwten zitten tjokvol eiwitten en gebruik ik dan ook heel vaak in de keuken. Ook in het recept bulgursalade met geroosterde kikkererwten, chili sin carne en chili sin carne met nachos heb ik kikkererwten gebruikt.

 

Liefs,
Virginie



Volg A Spoonful of Happiness op de voet via Facebook en Instagram

Hummus met dadels

Hummus met dadels

HUMMUS MET DADELS

Print dit recept

Ingredi├źnten

  • 300 gram kikkererwten, uitgelekt gewogen
  • 2 eetlepels tahin
  • 3 ├á 4 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • een snufje
    • komijn
    • zout
    • cayennepeper
  • 1/4 limoen, het sap
  • een scheutje water, optioneel
  • 3 medjool dadels, ontpit

Instructies

  1. Laat de kikkererwten uitlekken in een zeef en spoel onder koud stromend water, tot het niet meer schuimt. Indien je veel tijd hebt kan je de vliesjes van de kikkererwten verwijderen. Hierdoor zal de hummus veel smeuïger zijn.
  2. Stort de kikkererwten in de foodprocessor.
  3. Pers de knoflook en voeg toe aan de kikkererwten.
  4. Voeg tot slot de tahin, olijfolie, komijn, zout, cayennepeper en limoensap toe.
  5. Mix tot er een gladde massa ontstaat. Indien je de hummus nog te dik vindt kan je nog wat water toevoegen.
  6. Stort de hummus in een kommetje.
  7. Snijd de medjool dadels in kleine stukjes en meng tot slot de dadelstukjes onder de hummus.

Heb je dit al gelezen?

2 reacties

Avatar
Jo Pauwels 7 maart 2019 - 20:20

een mooie site, grafisch, verfijnd en heel overzichtelijk.Nieuwsgierig naar meer moois!

Reply
Avatar
Jo Pauwels 7 maart 2019 - 20:22

een mooie site, grafisch, verfijnd en heel overzichtelijk.Nieuwsgierig naar meer moois!
de reistips zijn een aangename afwisseling!

Reply

Laat een reactie na

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.