Home Ontbijt Granola zonder bakken
Granola zonder bakken

Granola zonder bakken

7 januari 2018

Granola, wie is er geen fan van? Klassieke granola wordt in de oven gebakken maar deze granola zonder bakken dus niet.  Het wordt ook wel rawnola of raw granola genoemd, omdat het niet eerst verhit en bewerkt wordt. Perfect voor wie eens wat minder tijd heeft en in slechts 10 minuten een ontbijt voor enkele dagen wil voorbereiden.

Ik vond mijn inspiratie tijdens de Christmas Morning Breakfast kookworkshop van Vegamuze, waar veganistische ontbijtjes centraal stonden. Omdat ik bijna elke dag granola eet maak ik iedere twee weken een grote voorraad klaar. Bizar dat ik nooit eerder dacht aan een granola die niet eerst in de oven moet. Ik ben grote fan en besloot om er mijn eigen twist aan te geven. Wil je de veganistische keuken beter leren kennen? Dan raad ik je zeker aan om eens een kookworkshop te volgen bij Vegamuze.

 

Easy peasy

Het leuke aan granola is dat je iedere keer een andere combinatie kan gebruiken van noten en zaden. In dit recept heb je 175 gram noten en zaden nodig. Ik heb altijd een gigantische voorraad noten en zaden in huis maar dat is niet bij iedereen het geval. Je kan dus perfect gaan voor 4 verschillende soorten in plaats van de lange lijst die ik gebruikt heb. Naast havermout en boekweitgrutten heb ik gekozen voor lijnzaad, amandelen, pinda’s, pompoenpitten, walnoten, sesamzaadjes, hazelnoten, pecannoten en zonnebloempitten.

Deze granola zonder bakken is in een tiental minuutjes gemaakt en kan je bewaren in de koelkast in een afgesloten doosje. Leg de havermout, boekweitgrutten, noten en zaden in een grote kom en voeg vervolgens de stukjes dadel toe samen met ahornsiroop. Smelt de kokosolie, giet bij het geheel en meng alles goed onder elkaar zodat het wat sticky wordt. Indien nodig kan je nog wat extra water toevoegen als het nog te droog is. Voeg tot slot nog wat gemalen anijszaad toe, of kaneel indien je anijszaad niet in huis hebt. Gemalen anijszaad of kortweg anijspoeder heeft een fruitig-zoete smaak en kan vergeleken worden met het aroma van drop. Wie wenst mag nu ook de cacaopoeder toevoegen.

Vervolgens mag je alles in de foodprocessor leggen en kort mixen tot er granola ontstaat. Bewaar in een afgesloten doosje in de koelkast. De ingrediëntenlijst en het printbare recept vind je onder de foto’s terug.

 

Nog meer kookinspiratie

Liever toch een granola recept die wel eerst in de oven moet? Dan is het recept chocolade granola en five spice granola zeker iets voor jou!

Dadels zijn ideaal om jouw gerechten wat zoeter te maken. Denk maar aan de Snickers dadels, healthy bounty’s, chocolade truffels en de bosvruchten crumble taart.

 

Liefs,
Virginie



Volg A Spoonful of Happiness op de voet via Facebook en Instagram

Granola zonder bakken

Granola zonder bakken

GRANOLA ZONDER BAKKEN

Print dit recept

Ingrediënten

  • 100 gram havermout
  • 75 gram boekweitgrutten
  • 175 gram noten en zaden
    • Ik heb gekozen voor:
      • 15 gram lijnzaad
      • 20 gram amandelen
      • 25 gram pinda’s
      • 20 gram pompoenpitten
      • 20 gram walnoten
      • 15 gram sesamzaadjes
      • 20 gram hazelnoten
      • 20 gram pecannoten
      • 20 gram zonnebloempitten
  • 3 medium medjool dadels
  • 20 gram kokosvet
  • 1 koffielepel gemalen anijszaad
  • 3 koffielepels cacaopoeder (optioneel)
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 1 à 2 eetlepels water (optioneel)

Instructies

  1. Leg de havermout, boekweitgrutten, noten en zaden in een grote kom.
  2. Snijd de dadels in stukjes en voeg toe.
  3. Smelt de kokosolie en voeg toe aan het geheel.
  4. Voeg een snufje gemalen anijszaad toe.
  5. Voeg cacaopoeder toe (optioneel).
  6. Voeg ahornsiroop en eventueel water toe indien nog te droog.
  7. Stort alles in de foodprocessor en mix kort, tot er granola ontstaat.
  8. Bewaar in een afgesloten doosje in de koelkast.

Heb je dit al gelezen?

Laat een reactie na

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.