Home Koude gerechten Feestelijke salade
Feestelijke salade

Feestelijke salade

6 januari 2018
Perfect als bijgerecht

Het is zo’n drukke periode geweest de voorbije maanden dat ik eigenlijk geen recepten voor de feestdagen heb kunnen maken voor de blog. Dat vind ik best wel jammer maar bon, soms moet je prioriteiten stellen. De website zit intussen in een compleet nieuw jasje en dat heeft heel wat tijd in beslag genomen. Maar ik ben helemaal blij met het resultaat! Volgend jaar zal ik het dubbel en dik goedmaken, pinky promise 🙂 Omdat januari toch nog een beetje een nieuwjaarsmaand is heb ik een feestelijke salade gemaakt, perfect om te serveren als bijgerecht. Of als lunch, dat kan ook natuurlijk.

Ik ben fan van koken maar het mag geen uren en uren duren om slechts één gerecht te bereiden. Dat geduld bezit ik nu eenmaal niet 🙂 Mijn voorkeur gaat uit naar veel gerechten die wat minder tijd in beslag nemen maar minstens even lekker zijn. En deze salade is er zo eentje. Makkelijk, kleurrijk en feestelijk, meer moet dat toch niet zijn? Tijdens een rondje Pinteresten kwam ik toevallig het recept rode kool salade tegen van Homecooking Dept. De kleuren en de warmte die het gerecht uitstraalt deed me onmiddellijk goesting krijgen in deze salade. Ik heb zelf nog enkele aanpassingen gemaakt maar de basis is zo goed als hetzelfde.

 

Zo maak je het

De salade is heel eenvoudig. De rozijnen week je even in warm water zodat ze zacht worden. Met behulp van een mandoline gaan we de rode kool fijnsnijden. Vervolgens mag je balsamicoazijn, walnotenolie en ahornsiroop toevoegen. Leg de schijfjes appel, platte peterselie, fijngehakte rode ui en amandelen klaar.

Werk in verschillende lagen om de salade op te bouwen (en om ervoor te zorgen dat niet alles paars uitslaat). We beginnen met een laagje rode kool, vervolgens enkele schijfjes appels, rozijnen, bladpeterselie, rode ui, amandelen en tot slot de granaatappelpitten. Herhaal tot alle ingrediënten opgebruikt zijn. Eindig met wat appeltjes, bladpeterselie en granaatappelpitten, omdat het mooier oogt 🙂 Werk tot slot af met zwarte sesamzaadjes et voilà! Zo snel is deze feestelijke salade klaar. Eet smakelijk!

 

Nog meer kookinspiratie

Granaatappelpitten voeg ik geregeld toe aan gerechten omdat het voor die extra touch zorgt. Ook bij het recept Kerst camembert en gevulde zoete aardappel heb ik gebruik gemaakt van deze heerlijke pitjes.

Walnotenolie is een zeer goede antioxidant en wordt vaak verwerkt in salades, zoals bijvoorbeeld in de watermeloen-feta salade deluxe.

Amandelen zijn niet alleen lekker bij het ontbijt of als tussendoortje. Probeer eens om zelf amandelmelk te maken. Eens je de smaak te pakken hebt wil je geen melk meer uit de supermarkt 🙂

 

Liefs,
Virginie



Volg A Spoonful of Happiness op de voet via Facebook en Instagram

Feestelijke salade

 

Feestelijke salade

Print dit recept

Ingrediënten

1/2 rode kool

1 grote rode appel

2 handjes vol rozijnen

1 kleine rode ui

2 eetlepels balsamicoazijn

1 eetlepel ahornsiroop

2 eetlepels walnotenolie

2 handen vol bladpeterselie

1 granaatappel, de pitten

1 hand vol amandelen

zwarte sesamzaadje, om af te werken

Instructies

  1. Week de rozijnen een kwartiertje in warm water.
  2. Snijd de rode kool heel fijn met een mandoline.
  3. Leg de rode kool in een grote kom en voeg vervolgens de balsamicoazijn, walnotenolie en ahornsiroop toe. Meng alles goed onder elkaar en zet opzij.
  4. Snijd de appel in schijfjes. Hak de bladpeterselie grof. Snijd de rode ui heel fijn en hak de amandelen grof.
  5. Giet het water weg van de rozijnen en laat goed uitlekken.
  6. Werk in verschillende lagen om de salade op te bouwen (en om ervoor te zorgen dat niet alles paars uitslaat). De salade bouw je als volgt op: een laagje rode kool, enkele schijfjes appels, rozijnen, bladpeterselie, rode ui, amandelen en granaatappelpitten. Herhaal tot alle ingrediënten opgebruikt zijn. Eindig met wat appeltjes, bladpeterselie en granaatappelpitten. Werk af met zwarte sesamzaadjes.

Heb je dit al gelezen?

Laat een reactie na

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.