Home Fotografie De regel van derden in food fotografie
De regel van derden in food fotografie

De regel van derden in food fotografie

5 april 2021

In de reeks Composition in food deel ik verschillende compositietechnieken die meer energie geven aan jouw food foto’s.
Wie de E-course Food Fotografie & Styling volgt weet intussen hoe je compositietechnieken gebruikt in food fotografie.
Ook wie mijn boek ‘Pimp your Food‘ kocht is hier intussen met bekend.

Ik had algauw door dat de compositie van food de beste manier is om je fotografie naar the next level te brengen.
Compositie, styling en fotografie gaan hand in hand. Het een kan niet zonder het ander.
Een food foto moet een verhaal vertellen.
Wanneer de compositie van jouw foto goed zit, ziet jouw eten er opeens tien keer beter uit. Net zoals eender welke andere vorm van fotografie is ook food fotografie een kunstvorm. 

Wat zijn compositietechnieken?

Wie mijn boek ‘Pimp your Food’ kocht weet waarvoor compositietechnieken dienen.
De bedoeling van compositietechnieken is net om het te laten lijken alsof er geen technieken gebruikt zijn.

Wanneer je de basis van compositietechnieken begrijpt, wordt het een krachtige tool om jouw fotografie naar een hoger niveau te brengen.
Door ervaring leer je wat werkt en wat niet.
Gelukkig zijn er enkele regeltjes die jou helpen om een goede compositie te bekomen.
Het helpt je om evenwicht te creëren in jouw foto. 

De regel van derden

Ik wil eerst en vooral duidelijk zeggen dat er geen enkele regel bestaat in de fotografie.
Geen enkele regel garandeert dat jouw foto uiteindelijk top zal zijn.
Maar, als je de compositietechnieken gebruikt als hulpmiddelen zal je veel makkelijker tot die perfecte foto komen.

Misschien heb je ooit al gehoord over de regel van derden of de regel van drie?

De regel van derden is één van de eerste compositietechnieken die ik leerde kennen. Het is ook mijn Go-to ‘regel’ om op terug te vallen wanneer ik even vastzit. En iedere keer opnieuw helpt deze compositietechniek mij om een sterke compositie neer te zetten.

De regel van drie wordt in heel veel soorten fotografie toegepast, en dus ook in food fotografie.
Een goede compositie bekom je door compositietechnieken te gebruiken.
Maar alleen daarop vertrouwen is niet voldoende. Je moet ook vanuit je gevoel werken. Zorg ervoor dat de foto niet te gemaakt lijkt. Laat jouw beeld er moeiteloos uitzien.

Regel van derden in foodfotografie

Wat doet de regel van derden in foodfotografie?

Bij de regel van derden wordt de foto in negen gelijke delen verdeeld, door twee verticale en twee horizontale lijnen.
De snijpunten en lijnen zijn de krachtigste punten in een foto.
Door te focussen op de snijpunten zorg je ervoor dat een foto veel interessanter wordt.

Het onderwerp knal in het midden plaatsen, kan in sommige gevallen werken, maar meestal straalt een foto minder energie uit.
De regel van derden creëert balans in een foto. En hierdoor gaat de aandacht onmiddellijk naar de hoofdrolspeler.

In bovenstaande foto werd er bewust rekening gehouden met de krachtigste punten.
De vier snijpunten bevinden zich in het gerecht. Ik heb het mes bewust op een van de snijpunten gelegd.
Op deze manier geef ik ook een richting aan in de foto waardoor jouw oog geleid wordt door de foto.
Dat zorgt ervoor dat de foto dynamischer en sterker wordt, en maakt ze aangenamer en professioneler.

De regel van derden wordt samen met nog andere compositietechnieken uitgebreid toegelicht in de E-course Food Fotografie & Styling

Pas de regel van derden zelf toe

Door de juiste compositie te gebruiken verander je een saaie foto in een geweldige foto.
Compositie geeft energie aan jouw foto. Probeer het zelf maar eens uit!
Schakel de grid via de camera instellingen aan op jouw smartphone of camera. Indien er meerdere keuzes mogelijk zijn, kies dan voor 3 x 3. Vergeet me zeker niet te taggen in jouw foto’s op social media. Ik ben heel benieuwd naar jouw evolutie!
 
Liefs,
Virginie

 

NIEUW!
E-course Manual Mode Made Simple -> Leer manueel fotograferen op een heel eenvoudige manier.

 

Heb je dit al gelezen?

Laat een reactie na

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.