Home Warme gerechten Dahl, Indiase linzenschotel
Dahl, Indiase linzenschotel

Dahl, Indiase linzenschotel

20 november 2019

 

Enkele weken geleden kreeg ik de vraag of ik wou samenwerken met Magimix. Zij hebben namelijk een kokende keukenmachine die ongelooflijk veel kan: de Cook Expert. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit eerder van gehoord. Maar toen ik online las wat de Magimix Cook Expert allemaal kan werd ik best nieuwsgierig.

.

Wat kan de Cook Expert?

Dit toestel bevat 12 automatische programma’s. Je stelt zelf de snelheid, tijd en temperatuur in. Naast snijden, hakken en mixen kan het toestel ook stomen, bakken en koken. Met andere woorden, dit keukentoestel kan ook verhitten. Via de slimme inductietechnologie bereid je jouw maaltijd tot op de graad nauwkeurig tussen 30° en 140°. De kom is dubbelwandig en wordt dus niet heet aan de buitenkant. Maar de dubbele wand zorgt er ook voor dat je jouw maaltijd tot twee uur warm kan houden.

Met de Cook Expert maak je met gemak de perfecte risotto, een heerlijke luchtige chocolademousse of een top merengue. Sauzen lukken iedere keer opnieuw door de perfecte temperatuurbeheersing. Zin in sorbetijs? De Cook Expert doet dit met gemak voor je.

En goed nieuws, wat het toestel heeft een automatische spoelfunctie! Alle onderdelen mogen ook in de vaatwasmachine, buiten de motor zelf natuurlijk. Magimix heeft speciaal voor de Cook Expert een kookboek en een app ontwikkeld waarbij per gerecht iedere stap nauwkeurig staat beschreven.

Ik laat nog even wachten op mijn ongezouten mening. Daarvoor heb ik het toestel nog niet voldoende kunnen gebruike. Maar die volgt heel binnenkort!

.

Dahl, what?

Ik had al heel vaak gehoord over het Indiase gerecht Dahl maar ik had het zelf nog nooit gegeten.  Dahl is een gerecht op basis van peulvruchten zoals gedroogde linzen, erwten of bonen. De peulvruchten worden met heerlijke kruiden en specerijen tot een soort dikke soep gekookt. Men serveert hier vaak groenten, rijst of brood bij.

Wist je dat de meerderheid van de Indiase bevolking vegetarisch eet? Hun keuken is enorm gezond door het veelvuldig gebruik van groenten, zaden, peulvruchten en fruit. Peulvruchten zijn eiwitrijk waardoor ze een uitstekende bron van proteïne zijn. Het woord “Dahl” betekent letterlijk “gebroken peulvrucht”.

.

Internationale gerechten

Op zoek naar nog meer internationale gerechten? De Marokkaanse lamstajine brengt je naar warmere oorden. Mag het wat pittiger? In het noorden van Afrika zijn de gerechten Noord-Afrikaanse worteltjes en Shakshuka enorm populair.

Eerder zin in de Italiaanse gastvrijheid? Dan is de pompoenrisotto met pancetta iets voor jou! Steek de grens over richting het zuiden van Frankrijk voor een heerlijke Provençaalse Tian.

Mag het wat exotischer? Dan zal een Mexicaanse chili sin carne met nacho’s je ongetwijfeld bekoren.

.

Liefs,
Virginie



Volg A Spoonful of Happiness op de voet via Facebook en Instagram

.

Dahl, Indiase linzenschotel

 

.

Dhal, Indiase linzenschotel

Print dit recept
Aantal: 6

Ingrediënten

  • 250 gram aardappelen
  • 1 grote ui
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 250 gram rode linzen
  • 200 ml kokosmelk
  • 300 ml water
  • 400 gram tomatenblokje uit blik
  • 1/2 bosje koriander
  • 3 à 4 eetlepels kerriepoeder
  • peper en zout

Instructies

  1. Zet de grote transparante kom op de machine met daarin de midi-kom. Bevestig de plakjesschijf van 4 mm. Schil en was de aardappelen en snijd ze tot plakjes met het FOODPROCESSOR-programma. Zet nu de rvs-kom op de machine. Of snijd de aardappelen met een mes in dunne plakjes indien je over geen Cook Expert beschikt. 
  2. Pel de ui en snijd deze in vieren. Hak de ui fijn in de kom door het EXPERTprogramma in te stellen op 15 seconden/snelheid 13 (zonder verwarmen). Spatel de ui van de wand van de kom, voeg de olijfolie toe en stel het EXPERT- programma in op 3 minuten/snelheid 3/120 °C.  Of hak de ui met een mes fijn en stoof gedurende enkele minuten in een kookpot. 
  3. Voeg het water, de gepelde tomaten, aardappelen, linzen en kokosmelk toe en de helft van de gewassen koriander. Breng op smaak met de kerrie, zout en peper en stel het EXPERT-programma in op 40 minuten/snelheid 1A/105 °C. Of voeg toe aan de kookpot en laat gedurende 40 minuten op middelhoog vuur pruttelen. De Dahl is klaar wanneer de linzen en aardappelen gaar zijn.
  4. Serveer de dahl in kommen en bestrooi met de rest van de fijngehakte koriander.

Heb je dit al gelezen?

Laat een reactie na

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.