fbpx
Home Dessert Chocolade bananenbrood
Chocolade bananenbrood

Chocolade bananenbrood

27 december 2017

Na enkele pogingen kan ik eindelijk zeggen dat het chocolade bananenbrood geslaagd is! Iedere keer opnieuw zakte het bananenbrood na het bakken in, iets waar de perfectionist in mezelf niet met kon leven. Bij deze versie heb ik iets meer bloem gebruikt en het bananenbrood op een lagere temperatuur gebakken. Ik vermoed dat de lagere temperatuur de gouden tip is waardoor het rijzen langzamer gaat. Helemaal blij dus! Probeer zeker ook eens om een stukje van het chocolade bananenbrood warm te eten, het heeft een beetje weg van een super smeu├»ge brownie. En ik heb er ook stiekem avocado in gesmokkeld, kwestie van wat extra groentjes te eten ­čÖé

Een kleine update: als alles goed loopt dan gaat mijn website deze week nog zijn nieuwe jasje aantrekken. Er is heel hard gewerkt aan de website en het resultaat is meer dan geslaagd! Ik kan al niet wachten om op de knop publiceren te klikken. Spannend! Intussen hou ik jullie nog even zoet met het recept van het chocolade bananenbrood.

 

Zo maak je het

Verwarm de oven op 160 graden, ovenstand onder- en bovenwarmte. Neem een klein kommetje en voeg 1 eetlepel chiazaad en 3 eetlepels water toe. Meng goed onder elkaar en laat enkele minuten staan tot het een dikke brei wordt.

Plet intussen de avocado samen met de bananen tot een papje, er mogen geen stukjes meer inzitten. Schep het papje in de foodprocessor en laat nog eens kort mixen tot er een gladde massa ontstaat. Zeef caoao, speltbloem en bakpoeder bij het mengsel. Voeg tot slot nog zout, kaneel, ahornsiroop en het chia mengsel toe. Mix alles nog eens kort.

Neem een bakvorm en bekleed met bakpapier. Zo zal je straks het chocolade bananenbrood makkelijker uit de vorm kunnen halen. Stort het deeg in de bakvorm en werk tot slot af met de fijngehakte noten. Bak ongeveer 40 minuten, tot het chocolade-bananenbrood gaar is. Doe tegen het einde van de baktijd de houten-prikker-test. Als er nog deeg aan de prikker kleeft mag het bananenbrood nog iets langer in de oven.

Schakel de oven uit en zet de ovendeur op een kiertje tot de oven is afgekoeld. Haal tot slot het chocolade bananenbrood uit de bakvorm. Serveren kan zowel koud als warm. Smakelijk! De ingredi├źntenlijst en het printbare recept vind je onderaan het blogartikel.

 

Nog meer kookinspiratie

Check dan zeker ook het recept bosvruchten crumble taart, ├ę├ęn van de meest populaire recepten op de blog. Of misschien heb je juist zin in een no-bake recept? Dan is het recept Snickers dadels┬á, granola zonder bakken en healthy Bounty’s zeker iets voor jou. Beter dan de “echte” Snickers, al zeg ik het zelf!

 

Liefs,
Virginie



Volg A Spoonful of Happiness op de voet via Facebook en Instagram

 

Chocolade bananenbrood, super lekker en eenvoudig om te bereiden!

Chocolade bananenbrood, super lekker en eenvoudig om te bereiden!

CHOCOLADE BANANENBROOD

Print dit recept
Aantal: 1 bananenbrood Voorbereidingstijd: Bereidingstijd:

Ingredi├źnten

1 rijpe avocado
2 grote rijpe bananen (┬▒ 250 gram)
160 gram speltbloem
1 eetlepel chiazaad**
3 eetlepels water
40 gram ongezoete cacaopoeder
2 koffielepels bakpoeder
1 eetlepel ahornsiroop
Een snufje
kaneel
zout
Enkele pindanoten, pecannoten en amandelen om af te werken, fijngehakt

Instructies

  1. Verwarm de oven op 160 graden, ovenstand onder- en bovenwarmte.
  2. Neem een klein kommetje en voeg 1 eetlepel chiazaad en 3 eetlepels water toe. Meng goed onder elkaar en laat enkele minuten staan tot het een dikke brei wordt.
  3. Plet intussen de avocado samen met de bananen tot een papje, er mogen geen stukjes meer inzitten. Schep het papje in de foodprocessor en laat nog eens kort mixen tot er een gladde massa ontstaat.
  4. Zeef caoao, speltbloem en bakpoeder bij het mengsel.
  5. Voeg tot slot nog zout, kaneel, ahornsiroop en het chia mengsel toe. Mix alles nog eens kort.
  6. Neem een bakvorm en bekleed met bakpapier. Zo zal je straks het chocolade bananenbrood makkelijker uit de vorm kunnen halen.
  7. Stort het deeg in de bakvorm en werk tot slot af met de fijngehakte noten. Bak ongeveer 40 minuten, tot het chocolade-bananenbrood gaar is.
  8. Doe tegen het einde van de baktijd de houten-prikker-test. Als er nog deeg aan de prikker kleeft mag het bananenbrood nog iets langer in de oven.
  9. Schakel de oven uit en zet de ovendeur op een kiertje tot de oven is afgekoeld. Haal tot slot het chocolade bananenbrood uit de bakvorm. Serveren kan zowel koud als warm. Smakelijk!

Notities

**  1 eetlepel chiazaad + 3 eetlepels water = vervangt 1 ei. Ideaal voor wie het liever veganistisch houdt.

Heb je dit al gelezen?

10 reacties

Avatar
Ingrid Ferwerda-Jacobs 16 februari 2018 - 21:07

Lijkt me heerlijk, maar wat zou een vervanging kunnen zijn voor de avocado? Die vind ik echt niet lekker.

Reply
Virginie
Virginie 16 februari 2018 - 22:14

Hi Ingrid,

In het bananenbrood zal de avocado niet doorsmaken hoor, dus misschien toch een keertje proberen?
De avocado zorgt vooral voor wat extra goede voedingsstoffen in het bananenbrood.
Anders kan je eventueel gewoon een extra banaan toevoegen als vervanging.
Liefs,
Virginie

Reply
Avatar
Ingrid Ferwerda-Jacobs 20 februari 2018 - 09:58

Dank je wel! Een tante is d├│l op avocado, ik zal haar het recept geven, dan kan ik misschien van haar proeven, lol. Zelf probeer ik het waarschijnlijk met banaan uit. Groetjes!

Reply
Virginie
Virginie 22 februari 2018 - 19:48

Graag gedaan! Ik ben alvast benieuwd naar jouw reactie!
Liefs,
Virginie

Reply
Avatar
Sandra 21 maart 2018 - 18:30

Zou je speltbloem kunnen vervangen door iets ander.Want mag geen gluten hebben.

Groetjes
Sandra

Reply
Virginie
Virginie 21 maart 2018 - 19:18

Hi Sandra,

Misschien eens boekweitbloem proberen? Die is minder zwaar dan bijvoorbeeld kokos- of amandelmeel.
Laat gerust weten met wat je het hebt vervangen en wat het resultaat was. Veel kookplezier!
Liefs,
Virginie

Reply
Avatar
Sandra 21 maart 2018 - 19:43

Ok, zal dat eens proberen.Ik laat zeker iets weten.

Bedankt!Groetjes
Sandra

Reply
Avatar
Sandra 24 maart 2018 - 21:11

Ik heb boekweitbloem gebruikt, en dat ging.Maar was wel droog.Ik had geen avocado gebruik, omdat ik het niet mag eten (fructose-intolerantie).Wel meer bananen genomen.

Groetjes
Sandra

Reply
Virginie
Virginie 26 maart 2018 - 13:35

Bedankt om te laten weten Sandra.
Eens je ingredi├źnten begint te vervangen is het recept niet meer hetzelfde natuurlijk.
liefs,
Virginie

Reply
Avatar
Simone 3 augustus 2020 - 16:52

Heerlijk dit recept! Wij houden niet zo van avocado dus ik heb deze vervangen door een extra banaan. Verder heb ik ipv speltmeel 80 gram amandelmeel en 80 gram havermeel gebruikt. Zo is hij glutenvrij.

Reply

Laat een reactie na

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.