Home Hapjes Bulgursalade, geroosterde kikkererwten
Bulgursalade, geroosterde kikkererwten

Bulgursalade, geroosterde kikkererwten

9 februari 2018

Deze bulgursalade met geroosterde kikkererwten serveer ik vaak als bijgerecht en doet me onmiddellijk wanen in Marokko. Ras el hanout is een typisch Marokkaans kruidenmengsel die soms meer dan 20 verschillende soorten specerijen bevat. Het zorgt voor die typische Marokkaanse smaak en geur. In combinatie met kaneel en komijn vormt dit specerij het perfecte huwelijk. Kaneel wordt in de Westerse keuken vooral gebruikt in zoete bereidingen maar in Marokko zal je kaneel ook vaak aantreffen in hartige bereidingen.

Bulgur is een graanproduct met een lichte nootachtige smaak  en wordt vooral gebruikt in de Turkse, Indiase en mediterrane keuken. Je kan bulgur gebruiken als vervanger voor bijvoorbeeld pasta or rijst. Let op, bulgur bevat gluten. Het is tarwe die eerst gestoomd is en daarna gemalen. Ik wissel vaak af tussen Bulgur, quinoa, rijst en boekweit.

Ik heb altijd een voorraad kikkererwten in bokaal in huis. Omdat ik bijna altijd alles vers bereid vind ik het perfect kunnen om kikkererwten uit bokaal te gebruiken. Even laten uitlekken, vervolgens afspoelen en je kan meteen aan de slag. Wist je dat kikkererwten eetbare peulvruchten zijn van de vlinderbloemenfamilie? Klinkt mooi hé. In de Libanese keuken vind je kikkererwten terug in hummus en falafels. Maar ook in de Marokkaanse, Libanese en Iraanse keuken vind je deze peulvruchten vaak terug.

Deze bulgursalade met geroosterde kikkererwten is heel eenvoudig te bereiden en kan je zowel warm als koud serveren. Ook in de zomermaanden is dit gerecht geschikt om te serveren bij een BBQ-feestje.

 

Zo maak je de bulgursalade met geroosterde kikkererwten

Leg de rozijnen in een kommetje en voeg warm water toe, tot ze net onder staan. Laat wellen tot je alle andere voorbereidingen getroffen hebt.

Spoel de bulgur onder koud stromend water tot het water helder is. Voeg toe aan een kookpot en voeg dubbel zoveel water toe. 1 volume bulgur = 2 volumes water. Draai het vuur op de hoogste pit tot het begint te koken en draai vervolgens terug naar de laagste pit zodat de bulgur zachtjes kan gaat worden. Roer af en toe om. Het water zal volledig opgenomen worden en de bulgur is klaar wanneer de korrels zacht zijn.

Laat intussen de kikkererwten uitlekken en spoel goed af, tot het water niet meer schuimt. Zet opzij in een kommetje. Rooster de amandelschilfers op een middelmatig vuur in een pan zonder vetstof tot ze lichtjes bruin beginnen te kleuren. Blijf bij de pan want het kan opeens heel snel gaan. Leg de amandelschilfers in een kommetje en voeg nu de kikkererwten toe aan de pan. Je hebt opnieuw geen vetstof nodig. Voeg een snufje kaneel, komijn, ras el hanout, peper en zout toe en rooster gedurende enkele minuten. De specerijen zullen hun aroma vrijgeven. Draai het vuur uit en hou de kikkererwten even opzij. Giet het water af van de rozijnen en laat uitlekken.

Wanneer de bulgur klaar is mag je het sap van 1/8 citroen toevoegen samen met een halve eetlepel olijfolie. Roer goed om. Breng op smaak met kaneel, komijn en ras el hanout. Schep tot slot de geroosterde kikkererwten, geroosterde amandelschilfers, rozijnen en platte peterselie onder de bulgur. Voeg eventueel nog wat extra citroensap toe. Serveer warm of koud. Smakelijk! De ingrediëntenlijst en het printbare recept vind je onder de foto’s terug.

 

Disclaimer: bestel via de webshop van Mill & Mortar met de kortingscode SPOONFUL10 en ontvang 10% korting op het volledige assortiment. De code kan je invoeren bij het afronden van de bestelling. Ik gebruik uitsluitend nog de kruiden van Mill & Mortar. De kwaliteit ligt zoveel hoger dan de standaard supermarktkruiden waardoor je ook veel minder moet gebruiken. 

 

Nog meer kookinspiratie

Ook in het recept gegrilde aubergine en courgette werd bulgur gebruikt.
Heb je nog kikkererwten over? Gebruik ze in de Mexicaanse stoofschotel chili sin carne of chili sin carne met nachos waar ook kaneel en komijn gebruikt worden.
Komijn heeft een typische smaak en komt volledig tot zijn recht in het recept aubergine salade en vegetarische rode biet burger.
Heb je nog takjes peterselie over? Verwerk ze in het recept zalm met noten- en kruidenkorst, avocado dressing of broccoli sticks.
Geroosterde amandelschilfers zijn niet alleen lekker maar ogen ook heel mooi. Daar is het recept watermeloen-feta salade deluxe en chocoladepudding met kokosslagroom het bewijs van.
Kaneel is bij ons heel populair in zoete bereidingen. Denk maar aan het recept chocolade bananenbrood, granola zonder bakken, bosvruchten crumble taart, chai latte en sinaasappel uit de oven.

 

Liefs,
Virginie



Volg A Spoonful of Happiness op de voet via Facebook en Instagram

Bulgursalade met geroosterde kikkererwten

 

BULGURSALADE MET GEROOSTERDE KIKKERERWTEN

Print dit recept

Ingrediënten

  • 100 gram bulgur, ongekookt gewogen
  • 80 gram kikkererwten uit bokaal, uitgelekt gewogen
  • 20 gram rozijnen
  • een handje amandelschilfers
  • 1/2 theelepel ras el hanout (ik gebruik dit merk)
  • 1/2 theelepel komijn (ik gebruik dit merk)
  • 1/2 theelepel kaneel (ik gebruik dit merk)
  • peper en zout
  • 1/2 eetlepel olijfolie
  • 1/8 citroen, het sap
  • enkele takjes verse platte peterselie

 

Disclaimer: bestel via de webshop van Mill & Mortar met de kortingscode SPOONFUL10 en ontvang 10% korting op het volledige assortiment. De code kan je invoeren bij het afronden van de bestelling. Ik gebruik uitsluitend nog de kruiden van Mill & Mortar. De kwaliteit ligt zoveel hoger dan de standaard supermarktkruiden waardoor je ook veel minder moet gebruiken. 

Instructies

  1. Leg de rozijnen in een kommetje en voeg warm water toe, tot ze net onder staan. Laat wellen tot je alle andere voorbereidingen getroffen hebt.
  2. Spoel de bulgur onder koud stromend water tot het water helder is. Voeg toe aan een kookpot en voeg dubbel zoveel water toe. Draai het vuur op de hoogste pit tot het begint te koken en draai vervolgens terug naar de laagste pit zodat de bulgur zachtjes kan gaat worden. Roer af en toe om.
  3. Laat intussen de kikkererwten uitlekken en spoel goed af, tot het water niet meer schuimt. Zet opzij in een kommetje.
  4. Rooster de amandelschilfers op een middelmatig vuur in een pan zonder vetstof tot ze lichtjes bruin beginnen te kleuren. Blijf bij de pan want het kan opeens heel snel gaan.
  5. Leg de amandelschilfers in een kommetje en voeg nu de kikkererwten toe aan de pan. Je hebt opnieuw geen vetstof nodig.
  6. Voeg een snufje kaneel, komijn, ras el hanout, peper en zout toe en rooster gedurende enkele minuten. De specerijen zullen hun aroma vrijgeven. Draai het vuur uit en hou de kikkererwten even opzij.
  7. Giet het water af van de rozijnen en laat uitlekken.
  8. Wanneer de bulgur klaar is mag je het sap van 1/8 citroen toevoegen samen met een halve eetlepel olijfolie. Roer goed om.
  9. Breng op smaak met kaneel, komijn en ras el hanout.
  10. Schep tot slot de geroosterde kikkererwten, geroosterde amandelschilfers, rozijnen en platte peterselie onder de bulgur. Voeg eventueel nog wat extra citroensap toe. Serveer warm of koud. Smakelijk!

Heb je dit al gelezen?

Laat een reactie na

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.