Home Hapjes Bruschetta tomaat – mozzarella
Bruschetta tomaat – mozzarella

Bruschetta tomaat – mozzarella

7 augustus 2015

Vandaag vertel ik wat meer over de bruschetta in de ochtendshow “Wouter wordt wakker” op Topradio. Wanneer wij aan een bruschetta denken, denken we aan een gegrild broodje met een tomatenmengsel. Maar de bruschetta verwijst eigenlijk naar het broodje op zich.
De bruschetta zou rond de 16de eeuw ontstaan zijn en kent zijn oorsprong in midden Italië toen de olijvenproducenten hun olijven naar de plaatselijke olijfpers brachten. Daar werden er sneetjes brood geroosterd zodat de versgeperste olijfolie kon geproefd worden. De benaming Bruschetta komt van het Latijnse werkwoord “bruscare”. Bruscare betekent “op kolen roosteren”. Het geroosterde broodje is dus een bruschetta. Wat je er nadien op doet, bepaal je volledig zelf.

De meest bekende bij ons is de bruschetta pomodoro, bestaande uit tomaat, mozzarella, basilicum en knoflook! En deze staat ook op het menu vandaag!

Wanneer ik denk aan bruschetta, denk ik spontaan aan de zomer! Dit zou ik elke dag wel kunnen eten! Heerlijk als lunch of als aperitiefhapje! De Italianen eten het als tussendoortje of aperitiefhapje. Maar ik kan deze lekkernij gerust als een volwaardige maaltijd eten! Als ik veel tijd heb, maak ik het mengsel enkele uren van tevoren klaar zodat het nog wat kan marineren in de koelkast! Maar er bestaat ook een snelle versie. Hieronder lees je er alles over.

 

Zo maak je het

Vul een kom met kokend heet water. Maak in de onderkant van elke tomaat een kruis met een scherp mes. Leg de tomaten 1 à 2 minuten in het hete water. Het velletje van de tomaat moet gemakkelijk te verwijderen zijn. Indien het nog niet gemakkelijk los komt, laat de tomaat nog even in het hete water liggen. Ontvel de tomaten, verwijder de pitjes en snijd de tomaten in kleine blokjes. Leg deze apart in een middelgrote kom en voeg een scheutje olijfolie toe. Roer even om.

Hak de basilicum fijn en kneus de knoflook. Meng dit onder het tomatenmengsel. Voeg een snufje peper, zout en gedroogde oregano toe. Snijd tot slot de mozzarella in blokjes en voeg ook toe aan het mengsel. Zet het mengsel in de koelkast en laat enkele uren marineren. Een volledige nacht kan ook perfect. Vlak voordat je de bruschette gaat opdienen, kan je het brood snijden in stukken van ongeveer 1 cm.

Bestrijk met olijfolie en leg de bruschette even onder een gril. In de oven of op de barbecue kan ook natuurlijk! Verwijder de teentjes knoflook uit het tomatenmengsel en verdeel over de bruschette. Werk eventueel af met enkele basilicumblaadjes.

De snellere versie

Verwijder de pitten uit de tomaten en snijd in kleine blokjes. Leg de tomaten in een middelgrote kom en voeg een scheutje olijfolie toe. Snijd de mozzarella en leg deze bij de tomaten. Hak de basilicum fijn en meng samen met peper, zout en gedroogde oregano alles onder het tomatenmengsel. Snijd het brood in sneetjes van 1 cm dik en bestrijk met olijfolie. Voor wie graag look eet, kan de broodjes ook bestrijken met een teentje look.

Bak het brood bruin onder een grill, in de oven of op de barbecue. Verdeel het mengsel over de bruschette en werk af met basilicum! Met de zomerse temperaturen op komst is dit het perfecte hapje voor bij de barbecue! Leg de broodjes even op de barbecue en verdeel het tomatenmengsel over de sneden brood!

Nog meer kookinspiratie

Indien je nog tomaten over hebt kan je ze bijvoorbeeld verwerken in het recept tomaten galette, aubergine salade of pittige tomatenpasta met burrata. Geef basilicum geen tijd om te verwelken. Gebruik de restjes in het recept aubergine rolletjes of spaghetti van courgette.

 

Liefs,
Virginie



Volg A Spoonful of Happiness op de voet via Facebook en Instagram

Bruschetta

BRUSCHETTA TOMAAT MOZZARELLA

Print dit recept

Ingrediënten

  • 5 mooie tomaten
  • 1 a 2 mozzarella bollen
  • 1 ciabatta brood of stokbrood
  • Verse basilicum
  • 2 teentjes knoflook
  • Een scheutje olijfolie
  • een snufje zwarte peper en zout
  • Een snufje gedroogde oregano

Instructies

  1. Vul een kom met kokend heet water.
  2. Maak in de onderkant van elke tomaat een kruis met een scherp mes. Leg de tomaten 1 à 2 minuten in het hete water. Het velletje van de tomaat moet gemakkelijk te verwijderen zijn. Indien het nog niet gemakkelijk los komt, laat de tomaat nog even in het hete water liggen.
  3. Ontvel de tomaten, verwijder de pitjes en snijd de tomaten in kleine blokjes. Leg deze apart in een middelgrote kom en voeg een scheutje olijfolie toe. Roer even om.
  4. Hak de basilicum fijn en kneus de knoflook. Meng dit onder het tomatenmengsel.
  5. Voeg een snufje peper, zout en gedroogde oregano toe.
  6. Snijd tot slot de mozzarella in blokjes en voeg ook toe aan het mengsel.
  7. Zet het mengsel in de koelkast en laat enkele uren marineren. Een volledige nacht kan ook perfect.
  8. Vlak voordat je de bruschette gaat opdienen, kan je het brood snijden in stukken van ongeveer 1 cm. Bestrijk met olijfolie en leg de bruschette even onder een gril.
  9. Verwijder de teentjes knoflook uit het tomatenmengsel en verdeel over de bruschette. Werk eventueel af met enkele basilicumblaadjes.
De snellere versie
  1. Verwijder de pitten uit de tomaten en snijd in kleine blokjes.
  2. Leg de tomaten in een middelgrote kom en voeg een scheutje olijfolie toe.
  3. Snijd de mozzarella en leg deze bij de tomaten.
  4. Hak de basilicum fijn en meng samen met peper, zout en gedroogde oregano alles onder het tomatenmengsel.
  5. Snijd het brood in sneetjes van 1 cm dik en bestrijk met olijfolie. Voor wie graag look eet, kan de broodjes ook bestrijken met een teentje look.
  6. Bak het brood bruin onder een grill, in de oven of op de barbecue. Verdeel het mengsel over de bruschette en werk af met basilicum! Met de zomerse temperaturen op komst is dit het perfecte hapje voor bij de barbecue! Leg de broodjes even op de barbecue en verdeel het tomatenmengsel over de sneden brood!

Heb je dit al gelezen?

2 reacties

Avatar
Van Borm Bertje 13 augustus 2015 - 15:25

recepten om van te genieten. Daar maak ik graag gebruik van. Bedankt hoor

Reply
Virginie
Virginie 16 augustus 2015 - 13:43

Bedankt voor jouw reactie Bertje! Fijn om te horen dat je inspiratie kan vinden op mijn website!
Fijne zondag!
Groetjes,
Virginie

Reply

Laat een reactie na

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.