Home Hapjes Broccoli sticks
Broccoli sticks

Broccoli sticks

18 augustus 2015

Wat zijn dit overheerlijke snacks om te serveren als aperitiefhapje of gewoon als tussendoortje. Enkele weken geleden liet ik jullie al kennis maken met de bloemkool sticks, eveneens een gezond tussendoortje. Hier kreeg ik ongelooflijk veel positieve reacties op. Iemand vroeg me of ik een variant kon maken met broccoli. Natuurlijk kan dat! Ben je net zoals ik verzot op broccoli? Dan moet je dit recept zeker eens uitproberen.

 

En het is heel eenvoudig

Neem een kookpot en breng water aan de kook. Terwijl het water naar het kookpunt gebracht wordt, mag je de broccoli in roosjes snijden. Blancheer de broccoli in kokend water gedurende 1 minuut en giet af. Laat koud water stromen over de broccoli om het kookproces te stoppen. Laat voldoende uitlekken.

Verwarm de oven op 180C°. Bekleed een bakplaat met bakpapier en zet even aan de kant. Hak de broccoli heel fijn. Je kan de broccoli ook fijnhakken in de foodprocessor. Vermeng met het ei, de fijngesnipperde ui, cheddar, broodkruim, fijngehakte peterselie en de kruiden. (Wie wenst, kan het broodkruim vervangen door havermout. Maal deze dan fijn in de foodprocessor tot je meel krijgt.) Vorm met jouw handen “kroketjes” van het mengsel. Was indien nodig jouw handen tussendoor zodat het deeg niet te veel kleeft aan jouw handen.

Plaats de broccoli sticks op de beklede bakplaat. Bak de broccoli sticks tot ze mooi bruin en krokant worden. Dit zal vermoedelijk 18 à 25 minuten duren, afhankelijk van welke oven je gebruikt. Halverwege de baktijd mag je de broccoli sticks omdraaien in de oven. Ik heb een heteluchtoven en heb de broccoli sticks na 10 minuten omgedraaid. Uiteindelijk hebben de broccoli sticks 23 minuten gebakken in de oven. Elke oven is anders en iedereen kent zijn eigen oven het best.

Wanneer de broccoli sticks klaar zijn mag je ze onmiddellijk serveren. Serveer er een zelfgemaakte dipsaus bij en smullen maar! Smakelijk! De ingrediëntenlijst en het printbare recept kan je onderaan het blogartikel vinden.

 

Nog meer kookinspiratie

Ook lekker bij het aperitief zijn bruschetta met tomaat en mozzarella, spring rolls en camembert uit de oven.
Heb je nog broccoli over? Verwerk ze in het recept regenboog groenteschotel of broccoli-spinaziesoep met verse munt en ricotta.

 

Liefs,
Virginie



Volg A Spoonful of Happiness op de voet via Facebook en Instagram

Broccoli sticks

 

BROCCOLI STICKS

Print dit recept
Aantal: 12 stuks

Ingrediënten

  • 1 broccoli (350 gram ongekookt gewogen)
  • 1 groot ei
  • ½ witte ui, fijngesnipperd
  • 50 gram geraspte cheddar kaas (of Parmezaanse kaas)
  • 70 gram broodkruim (Of havermout meel)
  • Provençaalse kruiden (Of/en oregano, rozemarijn, …)
  • 2 eetlepels peterselie, fijngehakt
  • Peper en zout

Instructies

  1. Neem een kookpot en breng water aan de kook.
  2. Snijd intussen de broccoli in roosjes.
  3. Blancheer de broccoli in kokend water gedurende 1 minuut en giet af. Laat koud water stromen over de broccoli om het kookproces te stoppen. Laat voldoende uitlekken.
  4. Verwarm de oven op 180C°. Bekleed een bakplaat met bakpapier en zet even aan de kant.
  5. Hak de broccoli heel fijn. Je kan de broccoli ook fijnhakken in de foodprocessor.
  6. Vermeng met het ei, de fijngesnipperde ui, cheddar, broodkruim, fijngehakte peterselie en de kruiden.
  7. Vorm met jouw handen “kroketjes” van het mengsel. Was indien nodig jouw handen tussendoor zodat het deeg niet te veel kleeft aan jouw handen.
  8. Plaats de broccoli sticks op de beklede bakplaat. Bak de broccoli sticks tot ze mooi bruin en krokant worden. Dit zal vermoedelijk 18 à 25 minuten duren, afhankelijk van welke oven je gebruikt.
  9. Halverwege de baktijd mag je de broccoli sticks omdraaien in de oven.
  10. Serveer er een zelfgemaakte dipsaus bij en smullen maar! Smakelijk!

Heb je dit al gelezen?

9 reacties

Avatar
Isabelle 18 augustus 2015 - 11:52

Hallo,

Welke dipsaus zou je aanraden?

Groetjes,

Isabelle

Reply
Virginie
Virginie 18 augustus 2015 - 17:50

Hoi Isabelle,
Ik persoonlijk zou er bijvoorbeeld tzatziki, ketchup, barbecuesaus, … bij kunnen eten! Hangt natuurlijk af van wat jij graag eet!
Groetjes,
Virginie

Reply
Avatar
Coby louwerse 18 augustus 2015 - 12:11

Kun je ook amandelmeel gebruiken in plaats van havermouth?

Reply
Virginie
Virginie 18 augustus 2015 - 17:47

Hoi Coby,

Ik heb het zelf nog niet geprobeerd maar volgens mij moet dat zeker lukken! Laat gerust weten wat het resultaat was!
Groetjes,
Virginie

Reply
Avatar
axelle 20 augustus 2015 - 11:55

beste
kan je deze ook invriezen? indien ja, is het dan aangeraden om ze reeds in de oven te bakken alvorens in te vriezen of juist niet?

Reply
Virginie
Virginie 20 augustus 2015 - 12:57

Dag Axelle,

Ik heb de broccoli sticks zelf nog nooit ingevroren. Broccoli bevat veel vocht dus dan is het heel belangrijk om de broccoli voldoende te laten uitlekken alvorens in te vriezen. Anders zal je na het ontdooien een papje krijgen vrees ik.
Als je ze toch wil invriezen, zou ik ze niet bakken. De kans bestaat dat de broccoli sticks na het ontdooien wel sneller uit elkaar gaan vallen tijdens het bakken.
Indien je ze invriest, hoor ik graag het resultaat!
Ik ben alvast benieuwd!
Groetjes,
Virginie

Reply
Avatar
axelle 20 augustus 2015 - 13:28

bedankt Virginie, als ik het ga proberen, laat ik het zeker weten!
Groetjes en fijne dag!

Reply
Avatar
Heidi 26 oktober 2015 - 19:39

Ik heb ze eindelijk eens kunnen maken!!!
In 1 woord : TOP!
Zelfs het deeg rook heerlijk!
Juist spijtig, ze koelen heel snel af.
Maar dan eet je ze gewoon sneller op :)))

Reply
Virginie
Virginie 26 oktober 2015 - 20:47

Hoi Heidi!
Fijn om te horen dat je ze lekker vond! Bedankt voor jouw fijne reactie!
Groetjes,
Virginie

Reply

Laat een reactie na

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.