fbpx
Home Dessert Appelcake met haver- en kokosmeel
Appelcake met haver- en kokosmeel

Appelcake met haver- en kokosmeel

12 mei 2017

Melk is een dankbaar product. Je kan het drinken, schenken bij een kommetje granola en fruit, verwerken in heerlijk gebak, lekkere sauzen met maken, … Het is een veelzijdig product en vandaag bestaat mijn melkmoment uit een appelcake op basis van haver- en kokosmeel. Eigenlijk is het geen “normale” cake. Een normale cake is voor mij luchtig en “fluffy”. Deze appelcake eet je eerder bij het ontbijt, met een laagje boter. Want hij is heerlijk vast en door de dadels en rozijnen net zoet genoeg. Oh ja, het water komt me spontaan in de mond! Ik heb bewust gekozen om uitsluitend natuurlijke suikers  gebruiken. Voor de melkmoment campagne heb ik deze appelcake gecreëerd. Uiteraard op basis van melk 🙂

 

Zo maak je het

Verwarm de oven op 200 graden. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Snijd enkele schijfjes en leg opzij, deze gaan we gebruiken om de cake af te werken. Ontpit de dadels en snijd in kleine stukjes. Weeg vervolgens alle overige ingrediënten af en zet alles klaar.

Meng de havermeel, kokosmeel, eieren en melk in een kom en mix tot een glad beslag. Voeg vervolgens het bakpoeder, de dadels en kaneel toe en roer alles nog eens goed onder elkaar. Voeg tot slot de blokjes appel toe en meng.

Neem een bakblik en bekleed met bakpapier. Verdeel het deeg over het bakblik en verdeel tot slot de schijfjes appel over de cake. Plaats de cake in het midden van de oven gedurende 40 minuten, de duurtijd verschilt per oven. Ik heb de stand onder- en bovenwarmte gebruikt. Controleer met een houten prikker of de cake gaar is. Haal uit de oven en laat afkoelen. Eet een schijfje appelcake als tussendoortje of bij het ontbijt! Smakelijk! De ingrediëntenlijst en het printbare recept vind je onder de foto’s terug.

 

Nog meer kookinspiratie

Ook in het recept feestelijke salade werd appel gebruikt. Havermout is een veelzijdig product en wordt dan ook heel veel vaak gebruikt in mijn recepten. Denk maar aan granola zonder bakken, bosvruchten crumble taart, warme havermoutpap, quinoa bietenburgers en havermout pannenkoekjes.

Zin gekregen in nog meer recepten om te bakken? Probeer dan zeker ook eens het chocolade bananenbrood.

 

Liefs,
Virginie



Volg A Spoonful of Happiness op de voet via Facebook en Instagram

 

Appelcake met kokosmeel

Appelcake met kokosmeel

 

Appelcake met haver- en kokosmeel

Print dit recept

Ingrediënten

  • 180 gram havermeel (havermout fijngemalen)
  • 100 gram kokosmeel
  • 3 medjoul dadels (ongeveer 75 gram, met pit gewogen)
  • 20 gram rozijnen
  • 250ml melk
  • 1 koffielepel bakpoeder
  • 4 eieren
  • kaneel, naar smaak
  • 2 kleine appels (ik heb boskoop appels gebruikt, want die waren bijna dood 🙂 )

Instructies

Verwarm de oven op 200 graden. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Snijd enkele schijfjes en leg opzij, deze gaan we gebruiken om de cake af te werken. Ontpit de dadels en snijd in kleine stukjes. Weeg alle overige ingrediënten af en zet alles klaar.

Meng de havermeel, kokosmeel, eieren en melk in een kom en mix tot een glad beslag. Voeg vervolgens het bakpoeder, de dadels en kaneel toe en roer alles nog eens goed onder elkaar. Voeg tot slot de blokjes appel toe en meng.

Neem een bakblik en bekleed met bakpapier. Verdeel het deeg over het bakblik en verdeel tot slot de schijfjes appel over de cake. Plaats de cake in het midden van de oven gedurende 40 minuten, de duurtijd verschilt per oven. Ik heb de stand onder- en bovenwarmte gebruikt. Controleer met een houten prikker of de cake gaar is. Haal uit de oven en laat afkoelen. Eet een schijfje appelcake als tussendoortje of bij het ontbijt! Smakelijk!

Heb je dit al gelezen?

12 reacties

Avatar
Loes 23 januari 2018 - 18:06

Ik drink nooit melk, dus dan vervang ik die door kokosmelk- en room,
nog lekkerder, bovendien veganistisch!

Reply
Virginie
Virginie 31 januari 2018 - 18:29

Hoi Loes,

Dat kan je inderdaad vervangen door om het even welke plantaardige melk. Dat doe ik zelf ook sinds enkele maanden 🙂 Blij dat je het een lekker recept vindt!
Liefs,
Virginie

Reply
Avatar
Loes 31 januari 2018 - 23:31

Dank voor je reactie, Virginie!

Reply
Avatar
Roxane 29 augustus 2018 - 14:30

Zitten eieren in he dus sowieso niet veganistisch 🙂

Reply
Virginie
Virginie 30 augustus 2018 - 16:33

Dag Loes,

Door de eieren is het inderdaad niet veganistisch. Maar dat heb ik toch ook nergens vermeld?

Groetjes,
Virginie.

Reply
Avatar
Emma 11 maart 2018 - 01:00

Hi Virginie, ik heb vandaag de cake gemaakt en die is echt niet goed uitgevallen. Het deeg was vrij droog en de cake is plat, precies niet gerezen. Kan het zijn dat er nog iets van vetstof mist, zoals boter of kokosolie (wat ik in andere cakes wel doe). Of is het kokosmeel anders waardoor het meer vocht vraagt? Bedankt alleszins!

Reply
Virginie
Virginie 12 maart 2018 - 15:55

Hi Emma,

Wat jammer om te horen dat de cake niet goed uitgevallen is. Deze cake heeft sowieso niet de structuur van een ‘normale cake’ natuurlijk. Door kokosmeel te gebruiken valt het inderdaad wel droger uit maar tot nu toe kreeg ik enkel positieve reacties over de cake. Misschien is er iets mis gelopen? Ziet de cake er uit zoals op mijn foto’s? Er zijn enkele foto’s waar je de plakjes cake ziet. In plaats van melk had iemand laatst yoghurt in de plaats gebruikt en dat bleek heel lekker te zijn. Misschien is dat een idee? Hopelijk volgende keer beter!
Groetjes,
Virginie

Reply
Avatar
Emma 26 maart 2018 - 20:02

Dag Virginie,
Bedankt voor je reactie. De cake zag er helemaal niet uit zoals op jouw foto’s 🙂 De jouwe ziet er lekker uit, de mijne niet echt haha. Er is zeker en vast iets misgegaan, ik weet alleen niet goed wat. De cake was droog en vast, de deeg niet smeuïge. Is dat bij jou wel het geval? Misschien neemt het ene kokosmeel meer vocht op dan het andere? De stukjes appel waren ook niet echt gaar, na 45 min in de oven. Ik denk doordat het deeg te droog was. Yoghurt kan ik misschien eens proberen en wat meer vocht zoals een extra ei bv? Bedankt alleszins!

Reply
Virginie
Virginie 27 maart 2018 - 10:17

Hi Emma,

Het is sowieso geen ‘normale’ cake, dat schreef ik ook in het blogbericht. Het is een stevige cake die je bij het ontbijt kan eten bijvoorbeeld. Maar hij mag zeker niet gigantisch droog zijn. Ik probeer de cake deze week eens opnieuw te maken zodat ik het recept zelf nog eens kan testen.
Ik zou zeker en vast yoghurt proberen toevoegen! Dat zal ik zelf ook doen tijdens de test denk ik 🙂
Liefs,
Virginie

Reply
Avatar
Jessica 25 maart 2018 - 20:39

Ik heb hem net gemaakt en de melk vervangen door amandelmelk en wat yoghurt. En ja hoor hij is heerlijk ??? deze komt ook op mijn facebookgroepje. Ik test recepten uit en deze die geslaagd zijn zet ik erop. En deze komt er alvast op. Xxx

Reply
Virginie
Virginie 26 maart 2018 - 13:36

Hi Jessica,
Bedankt voor jouw berichtje! Fijn om te horen dat je appelcake goed bevallen is!
Liefs,
Virginie

Reply
Avatar
Lida 2 februari 2019 - 14:23

Wat een verrasend lekker cake je.helaas de zoetstof vergeten maar de krenten waren gedrenkt in de rum.lida

Reply

Laat een reactie na

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.