Home Geen categorie Appel Galette met blauwe bessen
Appel Galette met blauwe bessen

Appel Galette met blauwe bessen

15 januari 2021

Wie me kent weet dat patisserie en ik niet de beste vrienden zijn. ’t Is allemaal te precies voor mij.
Alles moet juist zijn. Alles moet op de weegschaal. En dat is nu net niet mijn stijl van koken.

Ik gooi graag alles op ’t gevoel samen en ik zie wel waar ik uitkom. Dat weerspiegelt ook wel een beetje denk ik wie ik ben. Chaotisch met een vleugje perfectionisme.

Het enige waar ik me nog eens aan durf wagen dat is een galette. De ingrediënten voor het deeg moeten (ongeveer) in verhouding zijn. Maar er kan gelukkig nog een beetje in gezeurd worden. Bovendien vind ik een galette zot zotter zotst lekker!

En het is het perfecte excuus om nog eens zelf slagroom op te kloppen. Want slagroom, I mean… Da is’ ’t leven hé!

Ik heb altijd een brikje slagroom in de koelkast staan. In de zomer perfect voor bij ijscréme, in de winter ideaal voor bij een warme chocolademelk of galette.

Dus bij deze, een galette met appeltjes, blauwe bessen en een flinke (driedubbele portie) toef slagroom.

 

Appel galette met blauwe bessen

Print dit recept

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 180 gram bloem
  • 15 gram suiker
  • 1/2 theelepel zout
  • 100 gram ongezouten boter
  • 4 à 5 eetlepels ijswater

Overige ingrediënten

 

  • 1 brikje Inex slagroom
  • 3 appels
  • 2 handjes blauwe bessen
  • 2 eetlepels blauwe bessenconfituur (optioneel)
  • 2 koffielepels kaneel
  • enkele takjes verse munt
  • 3 eetlepels ongezouten boter

Instructies

  1. Meng voor het deeg de bloem, het zout en de suiker in de mengkom van de foodprocessor.
  2. Voeg de boter toe tot er zand ontstaat.
  3. Voeg 4 eetlepels ijswater toe en mix telkens heel kort. Het deeg moet een stevige bal deeg vormen. Indien nodig, voeg nog een extra lepel ijswater toe.
  4. Bestuif het werkblad met bloem, rol het deeg tot een bal, bedek met folie en plaats minstens 1 uur in de koelkast.
  5. Verwarm de oven op 200 graden.
  6. Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot ongeveer 30cm diameter.
  7. Neem een kom van diameter 22 centimeter en plaats omgekeerd op het deeg. Tot daar mag je de appels vullen.
  8.  Wrijf de bodem in met de blauwe bessen confituur (optioneel, maar wel een aanrader)
  9. Snijd de appels zeer dun en verdeel de stukjes appel als een waaier over de taart. Verdeel vervolgens de blauwe bessen over de taart.
  10. Meng de suiker met de kaneel en strooi over de galette.
  11. Verdeel de stukjes boter over de galette, die gaan straks smelten in de oven.
  12. Vouw het deeg dicht tot net over de appels en plaats gedurende 30 a 40 minuten in de oven, of tot de galette goudbruin gebakken is.
  13. Giet de inhoud van een brikje slagroom in een kom en klop op tot slagroom.
  14. Haal de galette uit de oven, werk af met enkele takjes verse munt en een flinke (dubbele portie) toef slagroom.

 

 

Heb je dit al gelezen?

Laat een reactie na

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.